Oleh RIZQI ZABIDI

SEORANG bekas pengarah penguatkuasa agensi kerajaan direman selama tujuh hari bermula hari ini kerana disyaki meminta dan menerima wang rasuah secara bulanan daripada syarikat kontraktor bagi membantu mendapatkan tender kontrak kerja-kerja pembersihan bernilai RM3.1 juta di utara tanah air.

Perintah reman sehingga 30 Januari itu dikeluarkan oleh Majistret Nadia Othman di Mahkamah Majistret Kuala Lumpur selepas pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) membuat permohonan berkenaan pagi ini.

Menurut sumber, suspek lelaki berusia lingkungan 40-an itu ditahan di pejabat SPRM Sabah kira-kira pada jam 2 petang semalam selepas hadir memberikan keterangan.

Sumber memaklumkan, tertuduh dipercayai meminta dan menerima wang rasuah secara bulanan dari Julai 2019 sehingga Mac 2021 daripada syarikat kontraktor dalam membantu mendapatkan tender Penswastaan Pengumpulan Sisa Pepejal dan Pengurusan Pembersihan Awam di Wilayah Utara.

Kes disiasat di bawah Seksyen 16 Akta SPRM 2009.

Sementara itu, Pengarah SPRM Kedah Datuk Datuk Shaharom Nizam Abd. Manap ketika dihubungi mengesahkan tangkapan dan reman berkenaan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here