UMNO akan memutuskan sama ada akan bekerjasama dengan PAS atau sebaliknya pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor dalam mesyuarat khas Majlis Kerja Tertinggi (MKT) parti tidak lama lagi.

Memetik laporan BH, Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, pucuk pimpinan parti mengambil maklum pendirian Barisan Nasional (BN) Johor yang lebih cenderung untuk bertanding secara solo tanpa kerjasama dengan PAS atau parti lain.

Menurut beliau, pandangan yang disuarakan Pengerusi BN Johor, Datuk Hasni Mohammad, akan diambil kira sebelum pimpinan tertinggi parti memutuskan pendekatan UMNO dalam PRN Johor.

“Itu (kerjasama Muafakat Nasional (MN) dalam PRN Johor) belum kita putuskan, tapi mengikut apa yang disebut Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Johor yang juga Pengerusi BN Johor, mereka lebih cenderung untuk berseorangan.

“Jadi kita akan bincang di peringkat jawatankuasa pusat dan akan putuskan dalam mesyuarat khas MKT mengenai bagaimana cara kita hadapi PRN Johor,” katanya.

Sementara itu, Bernama melaporkan, Mohamad berkata, UMNO menyasarkan untuk bertanding sekurang-kurangnya 42 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) pada PRN Johor.

“Minimum UMNO sahaja, 42 kerusi daripada 56,” katanya kepada pemberita ketika ditemui di Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur.

Pada 22 Jan, Sultan Johor Sultan Ibrahim Sultan Iskandar berkenan menandatangani watikah pembubaran DUN Johor untuk memberi laluan kepada PRN.

Semalam, dilaporkan BN Johor bercadang bertanding tanpa kerjasama parti lain di luar gabungan itu kerana yakin menang dua pertiga daripada 56 kerusi DUN yang dipertandingkan pada PRN itu nanti.

Ditanya sama ada kes mahkamah melibatkan Presiden UMNO Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi akan menjejaskan peluang parti itu untuk memenangi PRN Johor, Mohamad berkata, beliau yakin ia tidak akan menjadi faktor utama kepada keputusan para pengundi.

“Kami mengharapkan yang terbaik, apa yang kami lakukan adalah demi kebaikan parti dan negara,” katanya.

Mahkamah Tinggi di sini hari ini memerintahkan Ahmad Zahid membela diri atas 47 pertuduhan pecah amanah (CBT), rasuah, pengubahan wang haram melibatkan dana Yayasan Akalbudi (YAB).

Mengenai pelaksanaan Undi18, Mohamad berkata parti itu perlu bekerja keras untuk mendapatkan sokongan pada PRN itu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here