DAP Sabah hari ini kehilangan dua Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dan seorang bekas senator apabila kesemua mereka telah bertindak keluar daripada parti.

Ketiga-tiga pimpinan DAP tersebut ialah ADUN Sri Tanjong, Justin Wong Yung Bin; ADUN Elopura, Calvin Chong Ket Kiun dan bekas senator, Adrian Lasimbang.

Mereka dalam kenyataan bersama-sama dikeluarkan malam tadi berkata, tindakan itu antara lain disebabkan kegagalan DAP Sabah melaksanakan perjuangan membela nasib rakyat Sabah.

“Kami memulakan kerjaya politik demi berjuang untuk Sabah, termasuk bagi lebih autonomi, infrastruktur lebih baik, malah paling penting lagi, masyarakat inklusif yang mengatasi bangsa dan agama.

“Malangnya kami tidak mencapainya menerusi DAP Sabah,” kata mereka.

Selain hilang kepercayaan kepada parti, mereka juga mendakwa parti itu sudah hilang arah selain mengalami perbalahan dalaman dan masalah komunikasi teruk di antara pemimpinnya.

“Justeru, dengan berat hati kami mengumumkan akan meninggalkan DAP berkuat kuasa serta-merta,” kata kenyataan bersama itu lagi.

Tindakan dua ADUN terbabit telah menyebabkan DAP Sabah kini hanya mempunyai empat ADUN iaitu Frankie (Tanjong Papat), Phoong Jin Zhe (Luyang), Jannie Lasimbang (Kapayan) dan Tan Lee Fatt (Likas).

Pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah September 2020, DAP Sabah hanya kalah satu kerusi iaitu di Bingkor daripada tujuh kerusi yang ditandinginya.

DAP Sabah menjadi parti pembangkang kedua yang kehilangan ADUN selepas Parti Warisan Sabah (Warisan) berikutan tindakan mereka keluar parti selepas hilang kepercayaan terhadap kepemimpinan parti.

Warisan setakat ini sudah kehilangan lima ADUN termasuk yang terbaharu ADUN Melalap yang juga bekas Naib Presidennya, Datuk Peter Anthony dan ADUN Limbahau, Datuk Juil Nuatim.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here