TAPAK pelupusan sampah di Pulau Burung, Nibong Tebal, Pulau Pinang yang terbakar sejak lebih seminggu lalu kini diisytiharkan sebagai kawasan bencana tahap satu.

Sehubungan itu, Ketua Polis Daerah Seberang Perai Selatan, Superintendan Lee Chong Chern berkata, semua aktiviti keluar masuk ke kawasan itu kini dipantau bagi mengelakkan berlakunya kejadian tidak diingini.

Bagaimanapun jelas beliau, polis selaku komandan operasi Jawatankuasa Pengurusan Bencana setakat ini belum menerima sebarang laporan berhubung kejadian itu sama ada daripada mana-mana pihak.

“Meskipun api pada atas permukaan kawasan yang terbakar telah dipadamkan, namun masih terdapat kebakaran pada lapisan bawah dan mengeluarkan asap.

“Sebab itu kerja-kerja pemadaman api mengambil masa untuk dilakukan,” katanya dalam sidang akhbar hari ini.

Yang turut hadir, Penolong Pengarah Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Pulau Pinang; Hafiz Hafizal Timaradin dan Pengarah Jabatan Alam Sekitar (JAS) Pulau Pinang, Sharifah Zakiah Syed Sahab.

Sementara itu Hafiz Hafizal berkata, ketika ini kira-kira 35 peratus kawasan yang terbakar telah dipadamkan sejak kerja-kerja pemadaman dimulakan minggu lepas.

Menurut beliau, selain kaedah pengeboman air atau ‘water bombing’ yang bermula hari ini, pihaknya juga menggunakan tanah untuk ‘melemahkan’ api sekali gus cuba mengawal kebakaran tersebut.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here