JABATAN Bomba dan Penyelamat (JPBM) menggunakan kaedah pemadaman pengeboman air atau water bombing bagi memadamkan kebakaran di tapak pelupusan sampah Pulau Burung, Nibong Tebal, Pulau Pinang.

Kaedah pemadaman dari udara itu bermula kira-kira pukul 11 pagi ini dan dijangka berterusan sehingga petang ini.

Ketua JPBM Zon Perai, Nor Hairulddin Noraidin berkata, operasi itu dijalankan menggunakan dua helikopter dari Unit Udara JBPM Subang dan Unit Udara JBPM Pulau Pinang melibatkan lapan anggota.

Menurut beliau, proses pemadaman kebakaran akan tertumpu di titik panas berdasarkan imej termal yang diberi oleh Jabatan Alam Sekitar (JAS).

Jelasnya, setiap bom air boleh menyediakan sehingga 1,600 liter air dan operasi akan diteruskan sehingga keadaan kebakaran di tapak pelupusan sampah itu bertambah baik.

“Sehubungan itu, kita menasihati semua agensi atau orang awam supaya tidak menerbangkan dron semasa operasi sedang dijalankan di kawasan ini bagi mengelak sebarang kejadian tidak diingin,” katanya kepada pemberita semasa operasi itu hari ini.

Kebakaran di tapak pelupusan sampah Pulau Burung itu mula dikesan Rabu lalu melibatkan keluasan kira-kira tujuh hektar daripada keseluruhan keluasan 16.5 hektar dan masih gagal dipadamkan sepenuhnya sehingga ke hari ini.

Ekoran itu, kira-kira 400 penduduk daripada 86 keluarga di kawasan sekitar iaitu Ladang Byram dan Kampung Kebun Baru diarahkan berpindah sementara berikutan kualiti udara yang tercemar.

Sementara itu hanya 44 penduduk menetap di dua pusat pemindahan sementara (PPS), selebihnya memilih untuk tinggal dengan saudara-mara selain masih terdapat beberapa buah keluarga yang enggan berpindah.

Pengerusi Jawatankuasa Alam Sekitar dan Kebajikan Pulau Pinang, Phee Boon Poh berkata, seramai 36 individu daripada lapan keluarga tinggal di PPS Sekolah Kebangsaan (SK) Saujana Indah manakala lapan orang daripada dua keluarga ditempatkan di SK Bakap Indah.

“Tiada pertambahan keluarga yang berpindah ke PPS hari ini dan keadaan di dua PPS itu juga adalah terkawal,” katanya kepada pemberita hari ini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here