SURUHANJAYA Sekuriti (SC) memutuskan tiada pelanggaran bawah Seksyen 25(4) Akta Perindustrian Sekuriti (Depositori Pusat) 1991 (SICDA) berhubung akaun dagangan Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tan Sri Azam Baki.

Dalam satu kenyataan, hari ini, SC menjelaskan bahawa bukti bebas yang dikumpulkan hasil siasatan, menunjukkan bahawa Azam adalah pemegang akaun dan mempunyai kawalan ke atas akaun dagangan terbabit.

“Bukti juga menunjukkan bahawa Azam mengendalikan akaun yang dibukanya kerana beliau telah memberi arahan untuk membeli, menjual dan memindahkan sekuriti daripada akaun berkenaan,” katanya.

SC dalam kenyataan dikeluarkan, semalam, berkata suruhanjaya itu sudah menamatkan inkuiri berkaitan dengan akaun dagangan Azam dan berdasarkan keterangan yang dikumpulkan, ia tidak dapat membuat penemuan secara konklusif bahawa berlakunya pelanggaran bawah Seksyen 25(4) SICDA.

Sebagai pengawal selia pasaran modal, SC berkata, bidang kuasa kawal selianya adalah sebagaimana yang terkandung bawah Akta Suruhanjaya Sekuriti Malaysia 1993 (SCMA), Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007 (CMSA) dan Akta Perindustrian Sekuriti (Depositori Pusat) 1991 (SICDA).

Suruhanjaya itu mengeluarkan kenyataan media berkenaan sebagai menjawab pertanyaan media yang diterima, hari ini, mengenai hasil siasatan SC bawah Seksyen 25(4) SICDA berhubung akaun dagangan Azam (dirujuk sebagai ‘siasatan terbabit’).

“Sehubungan ini, siasatan terbabit adalah berkaitan dengan isu sama ada telah berlaku pelanggaran bawah Seksyen 25(4) SICDA.

“Seksyen 25(4) menyatakan bahawa suatu akaun dagangan mesti dibuka atas nama pemilik benefisial atau penama yang diberi kuasa,” kata SC dalam kenyataan, hari ini. – BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here