AHLI Dewan Undangan Negeri (ADUN) Limbahau, Juil Nuatim berkata, tindakannya keluar daripada Warisan bukanlah berniat untuk memusuhi sesiapa tetapi demi rakyat yang diwakilinya.

Katanya, masih banyak pembangunan yang perlu dilakukan di Limbahau dan usaha ke arahnya menjadi sukar apabila berada di pihak pembangkang.

“Kita keluar bukan mahu bersaing tetapi agenda saya adalah untuk pembangunan di kawasan ini (Limbahau) sebab Limbahau adalah kawasan yang agak mundur dan terpencil sedikit, terutamanya di Mandalipau, Kaiduan, Bolotikon dan Gisuang.

“Saya juga selalu bangkitkan bahawa kawasan Tanaki, Mandalipau langsung tiada akses internet. Saya selalu suarakan di DUN dan kalau di (belah) pembangkang, suara kita tidak didengari.

“Namun, andai kita beri sokongan kepada kerajaan, kita akan dapat manfaat kerana ini adalah keperluan dan kepentingan rakyat,” katanya kepada FMT.

Juil berkata, tindakan itu juga bagi memanfaatkan generasi akan datang di kawasannya kerana masa untuk membangunkan Limbahau sudah agak terhad.

“Kalaulah saya sudah tiada, saya sudah sekian lama dalam politik, sudah pasti tiada kenangan saya dalam politik jika gagal membawa pembangunan ke Limbahau.

“Ia merugikan rakyat di kawasan ini juga jika terus menentang kerajaan, jadi saya berharap mereka faham dengan keadaan kami,” katanya.

Terdahulu Juil berkata, seramai kira-kira 300 ahli Warisan di Limbahau, termasuk ketua-ketua cawangan, jawatankuasa bahagian dan sayap belia serta wanita turut meninggalkan parti itu Ahad lepas.

Katanya, mereka meninggalkan Warisan untuk memberi sokongan kepada bekas naib presiden parti itu, Peter Anthony yang menubuhkan parti baharu.

Sebelum ini, Juil bersama-sama Peter mengumumkan keluar Warisan untuk menubuhkan sebuah parti berbilang kaum yang menyokong kerajaan Gabungan Rakyat Sabah (GRS).

Majlis pengenalan parti baharu itu dijadualkan berlangsung pada 28 Januari di Tenom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here