KERAJAAN membenarkan proses permohonan bagi pengambilan pekerja asing secara berperingkat-peringkat bermula 28 Januari ini.

Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M. Saravanan dalam satu kenyataan hari ini memberitahu, permohonan itu bagi pengambilan seramai 32,000 pekerja asing dalam sektor perladangan secara pengecualian khas.

“Bagi permohonan pekerja asing untuk sektor lain termasuk sektor perladangan tanpa pengecualian khas pula akan mula dibuka 15 Februari.

“Selain daripada tarikh-tarikh yang diumumkan untuk kemasukan pekerja warga asing, saya ingin mengingatkan semua majikan agar mematuhi prosedur operasi standard (SOP) Kemasukan Pekerja Warga Asing yang telah ditetapkan oleh kerajaan,” menurut kenyataan itu.

SOP itu akan merangkumi empat fasa iaitu pra pelepasan, semasa ketibaan, selepas ketibaan iaitu tempoh kuarantin dan pasca kuarantin.

“Semua pekerja warga asing perlu menjalani tempoh kuarantin selama tujuh hari dan ujian saringan Covid-19 sebanyak dua kali dalam tempoh tersebut yang akan ditanggung oleh majikan,” katanya.

Dalam pada itu, beliau berkata, semua pusat kuarantin dan hotel bagi tujuan kuarantin ketika ini berada di Lembah Klang.

“Setakat ini, kapasiti yang boleh ditampung oleh pusat kuarantin atau hotel bagi tujuan kuarantin adalah sebanyak 10,000 orang pada satu-satu masa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here