SAINTIS di Poland menemui satu genetik yang mempunyai risiko berganda untuk seseorang mengalami sakit teruk ketika dijangkiti Covid-19.

Penyelidik dari Medical University of Bialystok di Poland berkata genetik tersebut ialah faktor keempat paling  penting selepas umur, berat dan jantina dalam menentukan keseriusan  gejala seseorang ketika mendapat jangkitan Covid-19.

Genetik itu terdapat dalam 14 peratus rakyat Poland berbanding dengan 8-9 peratus untuk rakyat Eropah dan 27 peratus di India, kata mereka.

Penemuan itu membolehkan doktor untuk mengenal pasti golongan yang berisiko tinggi dan memberikan keutamaan bagi mereka mendapatkan vaksin.

Kajian tersebut diketuai Profesor Marcin Moniuszko, seorang profesor di Medical University of Bialystok.

Genetik itu tidak semestinya merupakan “genetik Covid” tetapi ia berkemungkinan mempengaruhi faktor-faktor kesihatan yang lain.

Keraguan untuk mengambil vaksin merupakan faktor yang besar dalam kadar kematian tinggi dalam  kalangan kes Covid-19 di bahagian timur dan tengah Eropah. 

Kajian ini boleh mempengaruhi rakyat negara-negera tersebut untuk mengambil vaksin.

Menteri Kesihatan Poland, Adam Niedzielski berkata, “Selepas setahun setengah, kami berjaya menemui genetik yang meninggikan kecendurangan untuk sakit teruk sekiranya dijangkiti Covid-19.”

“Ini bermakna, kami boleh mengenal pasti orang-orang yang berisiko tinggi di masa hadapan,” tambah beliau.

Pada Disember lalu, Niedzielski berkata daripada jumlah kematian 1,085 orang di bawah umur 44 tahun di Poland, hanya 3 peratus daripada mereka divaksinasi penuh.

Poland dan negara-negara timur dan tengah Eropah kini sedang berjuang menentang kenaikan kes dan kematian Covid-19 yang tinggi namun, negara-negara tersebut masih mempunyai kadara vaksinasi yang rendah berbanding Eropah barat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here