Oleh RAHIMI MOHAMAD

SPEKULASI akan ada Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor tidak lama lagi adalah persepsi yang diwujudkan sendiri oleh UMNO yang dilihat mahu lebih dominan dengan kuasa pemerintahan meskipun tiada apa-apa pergolakan ketika ini.

Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) PKR, Akmal Nasrullah Mohd. Nasir mendakwa, UMNO sebenarnya berhasrat untuk menubuhkan kerajaan negeri baharu bagi tujuan itu berbanding hanya berkelebihan satu kerusi majoriti ketika ini.

“PRN Johor memang menjadi persoalan kerana bagi saya persepsi itu diwujudkan sendiri oleh Menteri Besar, Datuk Hasni Mohammad dalam keadaan kita sedang berdepan dengan situasi banjir tetapi isu itu dibangkitkan beliau.

“Saya tidak nampak pihak lain memulakan perkara ini (PRN Johor), melainkan di pihak Menteri Besar sendiri.

“Memang kerajaan negeri ada kuasa untuk membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN), tetapi yang mewujudkan suasana tidak stabil ini bukan Pakatan Harapan (PH) tetapi sebelah sana, jadi kalau boleh lebih baik tumpu untuk membantu rakyat sahaja ketika ini,” ujarnya.

Beliau sebelum itu hadir ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Johor Bahru Selatan bagi memberi keterangan berkaitan Konvoi AMK Selamatkan SPRM.

Akmal Nasrullah yang juga Ahli Parlimen Johor Bahru berkata, alasan PRN Johor perlu dilakukan demi kestabilan politik tidak seharusnya dicanangkan kerana apa yang dituntut rakyat ketika ini adalah kerajaan yang menjaga kebajikan mereka.

“Menteri Besar sahaja tidak boleh bercakap mengenai PRN kerana beliau bukan pimpinan paling tinggi, tetapi bukan itu rakyat perlukan ketika ini kerana kita masih dalam fasa pandemik serta musibah banjir yang belum selesai sepenuhnya.

Khabar angin menyatakan Johor bakal menghadapi PRN dalam waktu terdekat semakin kedengaran selepas kerajaan negeri kini hanya memiliki kelebihan satu kerusi iaitu 28 berbanding pembangkang, 27 kerusi.

Semalam, PH Johor mendesak Hasni berterus terang tanpa perlu berdolak dalik sekiranya mahu mengadakan PRN Johor dalam masa terdekat kerana penjelasan itu setidak-tidaknya dapat melenyapkan khabar angin dan kembali fokus terhadap isu lebih utama iaitu membantu rakyat terjejas Covid-19 dan bencana banjir serta pemulihan ekonomi negeri

Disebabkan spekulasi PRN yang kini berlegar, fokus kerajaan negeri untuk memajukan negeri dan membantu rakyat akan terganggu dan beralih kepada mendapatkan kuasa dan lobi-melobi untuk bertanding.

Maklum balas Menteri Besar mengenai akan berlakunya PRN dalam tempoh terdekat atau tidak kurang jelas dan seakan-akan berdolak-dalik dalam hal ini sedangkan desas-desus tersebut bermula dari parti mereka juga.

“Umumkan segera tarikhnya jika benar mahu PRN diadakan, jadilah ‘gentleman’. Ini secara tidak langsung membolehkan ‘politiking’ keterlaluan ketika ini dihentikan seterusnya dapat memberi tumpuan kepada rakyat yang terjejas serta pemulihan ekonomi negeri,” kata Pengerusi PH Johor, Aminolhuda Hassan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here