Oleh RIZQI ZABIDI

Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Kedah dan Perlis merampas sebanyak 97,500 karton rokok yang cuba diseludup ke negara ini kira-kira 2.7 batu nautika, barat Tanjung Belua, Langkawi semalam.

Pengarah Maritim Kedah Dan Perlis, Laksamana Pertama Maritim Mohd. Zawawi Abdullah berkata, rampasan itu dibuat setelah pihaknya menahan sebuah bot ‘barter trade’ yang digunakan penyeludup bagi membawa kesemua rokok tersebut kira-kira pukul 4 pagi semalam.

Katanya, kejayaan rampasan tersebut adalah hasil maklumat risikan dan intipan berterusan dilakukan pihaknya, selain kerjasama rapat bersama penguatkuasa negara jiran.

“Sebaik bot itu ditahan, pemeriksaan dijalankan mendapati terdapat 1,950 bungkusan mengandungi 97,500 berisi 19.5 juta batang rokok seludup pelbagai jenama di dalamnya.

“Pemeriksaan lanjut turut menemukan 39 guni berisi tembakau. Kesemua itu disyaki cuba dibawa masuk ke negara ini,” katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Susulan itu kata beliau, pihaknya menahan seramai tujuh kru bot tersebut berusia 19 hingga 55 tahun yang disyaki warga Indonesia.

“Nilai keseluruhan rampasan dianggarkan berjumlah RM15,417,500 merangkumi bot, rokok dan tembakau yang ditemukan. Nilai hasil cukai kerajaan ke atas 97,500 karton rokok yang dirampas itu pula dianggarkan kira-kira RM1.95 juta” katanya.

Mengulas lanjut beliau berkata, bahan terlarang itu dipercayai dibawa dari Thailand untuk dipasarkan di negara ini menggunakan taktik pemalsuan pembayaran duti setem pada kotak rokok tersebut.

“Kami percaya aktiviti penyeludupan rokok dalam kapasiti besar ini didalangi sindiket antarabangsa yang turut melibatkan ejen-ejen darat dan laut dalam kalangan warga tempatan,” katanya.

Menurutnya, kes tersebut disiasat di bawah Seksyen 49(1) dan 135(1)(a) Akta Kastam 1967 kerana cuba membawa masuk rokok seludup ke Malaysia dan Akta Imigresen 1959/63 kerana memasuki Malaysia tanpa menggunakan pintu sempadan yang sah.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here