PERSATUAN Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa kerajaan memperkenalkan undang-undang membabitkan pengeluaran, penggunaan, pengitaran semula dan pelupusan semua plastik di negara ini.

Presidennya, Mohideen Abdul Kader berkata, undang-undang itu bagi memastikan pengeluaran plastik dikurangkan secara drastik dan perdagangan sisa plastik dapat diharamkan.

Jelas beliau, kerajaan tidak sepatutnya menggalakkan perniagaan mengitar semula plastik toksik kerana bukan sahaja memusnahkan alam sekitar, malah turut menjejaskan kesihatan pekerja dan pengguna.

“Pengeluar perlu menghentikan penggunaan bahan kimia toksik dalam plastik secara berperingkat.

“Mereka juiga perlu mendedahkan sebarang kandungan bertoksik kepada pengguna hiliran, pengguna, pengitar semula dan kakitangan pengurusan sisa,” katanya dalam sidang akhbar di Pulau Pinang hari ini.

Menurut Mohideen, gesaan itu berikutan tinjauan CAP mendapati kekurangan peraturan dan pengawasan dalam industri kitar semula plastik telah menimbulkan pelbagai masalah di Malaysia.

Menurutnya, plastik terpakai yang dikitar semula menjadi pelet seterusnya digunakan untuk menghasilkan produk plastik lain itu dikesan mengandungi bahan kimia yang boleh membahayakan kesihatan.

“Ini kerana plastik yang tidak sesuai untuk dikitar semula mungkin dilupuskan melalui pembakaran, justeru melepaskan bahan kimia toksik ke dalam alam sekitar.

“Ataupun ia mungkin di buang di tapak pelupusan sampah sekali gus berpotensi mencemarkan tanah dan sumber air,” katanya.

Tambah beliau, selepas China menutup pintu kepada sisa plastik, Malaysia muncul sebagai antara destinasi utama bagi pengeksport sisa plastik.

Ujar beliau, mengitar semula sisa plastik menjadi perniagaan yang menguntungkan di Malaysia, malah kerajaan turut menggalakkannya menerusi Pihak Berkuasa Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA).

Kata beliau, plastik terpakai dikitar semula menjadi pelet yang seterusnya digunakan untuk menghasilkan produk plastik lain dan ujian yang dijalankan ke atas pelet itu telah mengesan bahan kimia yang boleh membahayakan kesihatan.

“CAP telah mendapatkan pelet plastik kitar semula berkenaan daripada pengitar plastik yang mengeksport dan menjual pelet tersebut kepada pengeluar tempatan untuk dijadikan produk baharu.

“Kesemua pelet itu dianalisa bagi kandungan tiga kumpulan bahan kimia yang diketahui berbahaya iaitu penstabil UV benzotriazole; bahan kalis api berbromin dan Bisphenol A,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here