SEORANG  lelaki berusia 19 tahun dipenjara seumur hidup pada Jumaat lalu selepas didapati bersalah pada Jun 2021 kerana menikam seorang pemandu jentera di bahagian kepala hingga mati.

George Knights, 19 merancang berjumpa dengan mangsa, Stephen Chapman, 38 untuk membeli kokain bernilai  £2,500 (RM14,278) pada pukul 8 malam pada Oktober 2020 walaupun tidak mempunyai wang.

Knights kemudiannya menikam Chapmanyang merupakan bapa kepada lima orang anak di bahagian kepala dengan pisau ‘rambo’ dan mencuba untuk melupuskan mayat tersebut dengan meletakkan ia di dalam sebuah tong dan menuang asid ke atasnya.

Mangsa dikatakan mati akibat tikaman dari pisau bermata dua itu yang terbenam di  dalam kepalanya.

Stephen Chapman

Pendakwaraya Caroline Carberry QC memberitahu, berkata mahkamah, Knights mengambil inspirasi daripada drama dadah popular AS, ‘Breaking Bad’ di mana dua watak utamanya cuba untuk melarutkan mayat dengan satu tong asid.

Mahkamah Maidstone Crown diberitahu Knights terdesak untuk mendapatkan wang  dan menyatakan kepada seorang kawan bahawa dia merancang ‘menyakitkan seseorang’ dan merompak barangan bernilai £2,500.

Selepas membunuh Chapman, Knights menghadiri sebuah pesta dan ‘berselfie’ menunjukkan dadah tersebut di belakangnya.

Para juri juga diberitahu Knights menjadikan rumahnya sebagai tempat untuk memproses dadah dan taksub dengan pelbagai jenis senjata tajam.

Detektif Gavin Moss, penyiasat utama untuk kes tersebut menyatakan Knights tidak menunjukkan sebarang reaksi selepas dijatuhkan hukuman.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here