Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

MENTERI Besar, Datuk Hasni Mohammad mengarahkan pihak berkaitan untuk memastikan sungai-sungai di Johor sentiasa diselenggara dengan baik sebagai langkah mengelakkan berlakunya bencana banjir.

Beliau berkata, tindakan penambahbaikan itu wajar dilaksanakan bagi mengelakkan lebih banyak kerugian dan perbelanjaan ditanggung akibat bencana itu.

Katanya, kerajaan negeri juga akan mengkaji dan meneliti penambahbaikan serta penyelenggaraan sistem saliran di setiap daerah khususnya kawasan titik panas berlaku banjir.

“Saya sudah mengingatkan rakan Exco Johor untuk mencari pelan jangka panjang untuk memastikan sungai di negeri ini perlu diselenggara secara berkala bagi elak bencana lebih besar di masa hadapan.

“Jangan sampai sungai sudah mendap, menjadi cetek atau tersekat barulah nak membuat kerja selenggara. Sungai ini perlu diselenggara secara berterusan dan berkala,” katanya ketika berucap pada Majlis Penutup dan Penyampaian Hadiah Festival Permainan Tradisional di Ulut Tiram, Johor Bahru, hari ini.

Dalam pada itu, Hasni memberitahu, penambahbaikan infrastruktur serta pengurusan sistem-sistem saliran juga perlu diberikan dalam menangani masalah ini.

“Johor merupakan negeri yang maju dan kerosakan akibat banjir mungkin akan menelan kos yang besar. Justeru, pelan jangka panjang perlu diberikan tumpuan.

“Kita negeri maju, bandar, pekan, kampung dan rumah-rumah dahulu tidak macam 30 tahun lepas. Berlaku banjir mungkin kerosakan sekitar RM100,000 hingga RM200,000 bagi satu kampung,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here