Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

SEBUAH tangki mengandungi kimia yang dibawa sebuah treler bocor pada bahagian silinder sebelum tumpah di Hentian Yong Peng, Lebuh Raya Utara Selatan arah selatan, Batu Pahat, hari ini.

Keadaan itu disedari pemandu treler berkenaan sebelum menghubungi pihak bomba kerana bimbang boleh mengundang bahaya kepada orang ramai.

Komander Operasi dari Balai Bomba dan Penyalamat (BBP) Pagoh, Penolong Penguasa Bomba Mohd. Fadli Ismail berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan kejadian itu pada pukul 1.21 pagi.

Susulan itu katanya, seramai 113 anggota dari BBP Pagoh dan BBP Larkin termasuk unit Pasukan Khas Bahan Kimia Berbahaya (Hazmat) dikejarkan ke tempat kejadian.

Beliau menambah, mereka dibantu sebuah jentera Fire Rescue Tender (FRT) dan sebuah jentera Hazmat.

“Setibanya di tempat kejadian didapati berlaku tumpahan kimia jenis Asid (UN2218) sepanjang 50 meter di atas jalan raya.

“Kejadian berlaku disebabkan salah satu silinder telah bocor dari lori treler 16 tan yang membawa muatan tersebut,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Mohd. Fadli berkata, anggota Hazmat kemudian bertindak menstabilkan tahap pH asid tersebut.

Menurutnya, pihak pengurusan bahan kimia dari syarikat tersebut kemudian memindahkan bahan kimia itu dan operasi tamat pukul 6.16 pagi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here