POLIS Diraja Malaysia (PDRM) menghantar Pasukan Gerakan Am (PGA) Pasukan Polis Marin (PPM), Pasukan Polis Udara (PGU) dan Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) ke Segamat, Johor untuk operasi pasca banjir.

Mereka akan melaksanakan operasi pembersihan infrastruktur awam dan rumah ibadat.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Acryl Sani Abdullah Sani, berkata menerusi Op Banjir, secara keseluruhan terdapat enam agensi termasuk Polis Diraja Malaysia (PDRM) membabitkan kekuatan 377 anggota ditugaskan di daerah berkenaan.

Agensi lain ialah Angkatan Tentera Malaysia (ATM) membabitkan 57 anggota, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (25), Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (15), Angkatan Relawan Rakyat Malaysia (23) serta Pasukan Mencari dan Menyelamat Khas Malaysia (10).

Acryl Sani berkata, PDRM bersama agensi keselamatan lain akan dan sedang mengambil tindakan segera di Segamat dan beberapa lokasi terjejas banjir di Johor bagi memindahkan mangsa ke tempat ditetapkan.

“PDRM komited dalam memastikan kebajikan masyarakat kekal terpelihara. Untuk itu, saya mengarahkan Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam (KDNKA) Bukit Aman, Datuk Hazani Ghazali untuk menyelaraskan segala bantuan bagi penduduk terputus hubungan akibat banjir, melalui jalan udara dan air.

“Sebuah helikopter milik PGU juga akan digunakan bagi menghantar bekalan keperluan bagi penduduk di Segamat yang terputus hubungan ekoran jalan darat dinaiki air,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Acry Sani berkata, beliau bersama-sama Hazani dan Pemangku Ketua Polis Johor, Datuk Khaw Kok Chin turut meninjau atur gerak polis bagi Op Banjir di Pusat Kawalan Tempat Kejadian (PKTK) di Dewan Kelab Polis Daerah Segamat, semalam.

“Dalam sesi taklimat oleh Ketua Polis Daerah Segamat, Superintendan Bahrin Mohd. Noh, saya dimaklumkan daerah itu terdapat 3,961 mangsa banjir membabitkan 1,047 keluarga.

“Mereka ditempatkan di 53 pusat pemindahan sementara (PPS). Ketika sesi taklimat, saya juga dimaklumkan mengenai gerak kerja operasi mencari dan menyelamat mangsa banjir serta kekuatan badan agensi kerajaan lain yang terbabit dalam operasi itu,” katanya. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here