WANG kertas RM1,000 rekaan tahun 1959 dan seringgit Sarawak merupakan matawang lama negara yang amat jarang sekali dapat kita temui.

Namun kedudukan itu akan dapat dilihat dan ditawarkan untuk bidaan dalam lelongan numismatik yang akan diadakan selama empat hari mulai 7 Januari ini.

Wang kertas khas $1,000 sebelum terbentuknya Malaysia yang dihasilkan rekaannya pada tahun 1959 tetapi tidak diterbitkan itu dijangka menjadi tumpuan utama acara.

Wang kertas berkenaan merupakan sebahagian daripada sejarah dan satu-satunya ada di dalam dunia, kata pelelong Hann Boom pemilik syarikat Boom yang menganjurkan acara lelongan itu, lapor FMT.

Beliau berkata, wang kertas itu penghasilannya ditauliahkan Lembaga Pesuruhjaya Mata Wang Tanah Melayu atau Malaya dan British Borneo menjelang berakhirnya tempoh penjajahan British di negara ini tetapi tidak diluluskan untuk diterbitkan.

Beliau berkata, tarikan lain pada lelongan itu termasuk wang kertas seringgit Sarawak yang dicetak pada tahun 1919 yang berada dalam edaran untuk tempoh yang singkat apabila negeri Sarawak mengeluarkan mata wangnya sendiri.

Wang kertas itu antara lain mempunyai gambar pemerintah kulit putih terakhir Sarawak Charles Vyner Brooke.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here