MAYAT seorang nelayan ditemukan di Sungai Kenyau, Batang Rajang, Tanjung Manis, Sarikei, malam tadi.

Sebelum itu, mangsa, Saipul Arshad, 37, dikatakan menangkap ikan di sungai tersebut sebelum hilang dan abangnya kemudian membuat laporan kehilangan adiknya.

Jurucakap Pusat Gerakan Operasi Bomba Sarawak berkata, mayat Saipul ditemuikan pasukan mencari dan menyelamat (SAR) pada pukul 10 pagi berhampiran jeti lama Tanjung Manis.

“Mangsa disahkan meninggal dunia dan mayat dibawa ke Hospital Sarikei untuk tindakan selanjutnya,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Mangsa dilaporkan hilang jam 10.55 malam tadi selepas perahu dinaikinya melanggar tiang jeti lama yang digunakan untuk memuatkan balak di sungai, pada jarak 50 meter dari pantai.

Kejadian dipercayai berlaku semasa hujan lebat dan usaha mencari mangsa yang dijalankan oleh penduduk kampung gagal menemukannya sebelum abang mangsa hadir membuat laporan di Balai Polis Tanjung Manis.

Susulan itu, operasi SAR dimulakan seawal jam 5.30 pagi hari ini, membabitkan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Tanjung Manis, polis, Angkatan Pertahanan Awam (APM), polis Marin bersama penduduk kampung.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here