Oleh RIZQI ZABIDI

DEMI melarikan diri daripada ditahan pihak berkuasa, dua lelaki yang menaiki sebuah lori sanggup melakukan aksi bahaya dengan melanggar kenderaan polis di Kampung Belat, Kubur Panjang dekat Pendang, Kedah awal pagi tadi.

Ketua Polis Kedah, Datuk Kamarul Zaman Mamat berkata, kejadian itu berlaku pukul 5.45 pagi setelah lori tersebut mula dikejar dari Gerik, Perak sebelum memasuki daerah Baling, Sik dan berakhir di Pendang, Kedah.

“Semasa sampai di Kampung Belat, lori tersebut telah melanggar kenderaan polis. Ekoran daripada itu, pihak polis terpaksa melepaskan beberapa das tembakan bagi mempertahankan diri.

“Hanya selepas itu barulah pemandu serta penumpang lori tersebut berjaya ditangkap,” katanya dalam satu kenyataan, malam ini.

Tambahnya, pemeriksaan lanjut terhadap lori dan kedua-dua suspek telah menemukan sejumlah 0.34 gram ketulan dan serbuk kristal disyaki dadah jenis syabu.

“Semakan terhadap lori itu mendapati kenderaan tersebut dilaporkan hilang di Kepala Batas sebelum ini. Suspek juga dipercayai pernah terlibat dalam kes-kes lampau berkaitan jenayah dan narkotik,” katanya.

Kamarul Zaman menambah, kejadian itu kini disiasat di bawah Seksyen 307 Kanun Keseksaan (Akta 574) kerana cuba membunuh dan Seksyen 12(2) Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952 kerana memiliki dadah.

“Jika sabit kesalahan di bawah Seksyen 307 Kanun Keseksaan, individu terlibat boleh dipenjara hingga 20 tahun manakala untuk kesalahan memiliki dadah pula boleh dihukum hingga tiga tahun penjara atau denda hingga RM5,000,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here