EROPAH mencatatkan sehingga lebih 100 juta kes COVID, lebih satu pertiga daripada jangkitan keseluruhan dari awal permulaan pandemik tersebut.

Ia telah menjadi titik tengah kepada jumlah kes-kes COVID sejak beberapa bulan ini tambahan pula dengan lonjakan kes varian Omicron di benua berkenaan.

Agensi berita asing melaporkan, benua Eropah termasuk 52 negara dan kawasan dari persisiran Atlantik, Azerbaijan dan Rusia merekodkan sebanyak 100,074,753 jangkitan COVID-19 sejak dua tahun lepas.

Jumlah tersebut adalah bersamaan satu pertiga daripada 288,279,803 kes keseluruhan yang dicatat sejak awal pandemik pada akhir 2019 di China.

Dalam tempoh tujuh hari, Eropah telah mencatat 4.9 juta kes dengan 17  daripada 52 negara tersebut memecah rekod jumlah kes paling tinggi mereka yang pernah dicatatkan sebelum ini.

Perancis sahaja terdapat lebih dari 1 juta kes baharu pada minggu lepas, 10 peratus daripada jumlah keseluruhan kes positif yang dicatatkan sejak awal gelombang pandemik.

Negara-negara yang mempunyai kadar jangkitan paling tinggi dalam 100,000 penduduk kesemuanya daripada benua Eropah. Denmark mencatatkan jumlah paling buruk iaitu 2,045 kes, diikuti oleh Cyprus (1,969 kes) dan Ireland (1,964 kes). Bagaimanapun kematian berkiatan COVID-19 menurun di benua tersebut.

Secara kesuluran, rakyat negara-negara Eropah mempunyai kadar vaksinasi yang paling tinggi di dunia. Menurut  “Our World is Data”, 65 peratus daripada rakyat-rakyat benua tersebut divaksinasi separa dan 61 peratus mempunyai vaksinasi  lengkap

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here