PENYOKONG tuan rumah dan pelawat menyaksikan perlawanan antara Chelsea dan Liverpool secara berdiri selepas 27 tahun.

Chelsea adalah salah satu daripada lima kelab yang diluluskan untuk membuat pencubaan zon selamat berdiri atau safe-standing.

Manchester United, Manchester City, Tottenham Hotspur dan kelab Championship, Cardiff juga terlibat dengan pencubaan tersebut.

Kelab-kelab yang terlibat mesti mematuhi syarat-syarat yang ditetapkan seperti penggunaan CCTV, penambahbaikan latihan untuk penjaga-penjaga stadium dan menghadkan penyokong di ruangan yang ditetapkan.

Undang-undang pada 1994 menyatakan stadium-stadium dua liga teratas di England mesti duduk ketika menonton perlawanan selepas tragedi Hillsborough pada 1989 yang mengorbankan 97 penyokong Liverpool.

Margaret Aspinall yang kehilangan anaknya yang berumur 18 tahun dalam tragedi tersebut berkata, pendapatnya berhubung ‘safe-standing’ sama sekali sudah berubah.

“Sesiapa yang mahu berdiri, mereka sepatutnya dibenarkan berdiri. Penyokong sekarang dan pada tahun 1970-an serta 1980-an dilayan dengan cara berbeza. Kini, mereka lebih berhati-hati. Mereka mendapat pengajaran daripada tragedi Hillsborough,’’ katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here