Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

LIMA mangsa bot kayu karam di perairan negeri ini kelmarin yang terselamat diserahkan kepada wakil pihak kedutaan Indonesia di Pejabat Zon Maritim Batu Pahat, Batu Pahat, hari ini.

Pengarah Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Johor, Laksamana Pertama Maritim Nurul Hizam Zakaria berkata, semua mangsa warga Indonesia itu diserahkan kepada wakil Konsulat Jenderal Republik Indonesia (KJRI) Johor Bahru, Hariyadi.

“Penyerahan dilakukan pada jam 1.45 petang tadi (Isnin). KJRI Johor Bahru mengucapkan penghargaan kepada semua pihak yang membantu menyelamatkan kesemua lima mangsa terbabit,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Dalam kejadian pada sekitar jam 1 pagi kelmarin, bot kayu dinaiki lima mangsa berkenaan bocor dan karam yang ketika itu mereka dalam perjalanan dari Pulau Nipah, Indonesia menuju ke Batam, Indonesia.

Kemudian sebuah kapal dagang menjumpai mereka pada jam 1.15 pagi kelmarin dan memberikan rakit keselamatan kepada mereka sebagai bantuan awal kecemasan.

Rakit keselamatan bersama-sama lima mangsa itu kemudian ditemui sebuah kapal kargo yang sedang melalui Selat Melaka pada kedudukan 11.4 batu nautika barat daya Tanjung Segenting, Batu Pahat jam 12.35 tengah hari semalam.

Nurul Hizam berkata, Maritim Johor mengucapkan terima kasih atas bantuan dan sokongan daripada komuniti maritim yang sentiasa menghulurkan bantuan dalam operasi mencari dan menyalamat.

Katanya, kapal dan bot yang melalui perairan Johor boleh menghubungi Pusat Operasi Maritim Negeri Johor 07-219 9401 atau talian kecemasan MERS 999 sekiranya mempunyai kecemasan atau ingin menyalurkan maklumat mengenai sebarang insiden.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here