Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

AGENSI Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Johor menyelamatkan seorang kru kapal dagang selepas tidak sedarkan diri akibat terkena renjatan elektrik di atas kapal itu di perairan Tanjung Piai, Pontian, malam tadi.

Pengarah Maritim Johor, Laksamana Pertama Maritim Nurul Hizam Zakaria berkata, pihaknya menerusi Maritime Rescue Sub Centre (MRSC) Johor Bahru menerima panggilan kecemasan itu pada pukul 9.15 malam.

Mohd. Ariffin Rosman, berada dalam keadaan sedar namun lemah ketika ditemui dan segera dikejarkan ke Hospital Gleneagles bagi mendapat rawatan lanjut

Susulan itu katanya, pihak maritim Johor mengkoordinasi bantuan Medical Evacuation (Medevac) dengan menggerakkan Bot Kilat 18 ke lokasi kejadian pada kedudukan 5.1 batu nautika timur laut Tanjung Piai.

“Mangsa, Mohd. Ariffin Rosman, 28 tahun berada dalam keadaan sedar namun lemah ketika ditemui dan mangsa segera dikejarkan ke Hospital Gleneagles bagi mendapat rawatan lanjut.

Pihak maritim memberi bantuan dan membawa mangsa ke Jeti Pelabuhan Tanjung Pelepas

“Pihak maritim memberi bantuan dengan membawa mangsa ke Jeti Pelabuhan Tanjung Pelepas,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Katanya, mana-mana pihak yang memerlukan bantuan sekiranya berlaku sebarang kecemasan di laut agar segera menghubungi MERS 999.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here