Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

POLIS berjaya menumpaskan satu sindiket yang menjalankan pelaburan palsu atas talian dengan menahan 12 suspek dalam satu serbuan di Taman Pelangi, Johor Bahru tengah malam tadi.

Timbalan Ketuanya, Superintenden Lim Jit Huey berkata, operasi yang dijalankan pada pukul 12.30 tengah malam dilaksanakan sepasukan anggota dari Bahagian Siasatan Jenayah Komersil pihaknya.

Katanya, kesemua 12 suspek yang ditahan merupakan lelaki warganegara tempatan berusia antara 18 hingga 33 tahun.

“Sindiket ini dipercayai telah beroperasi sejak sebulan lalu dan mensasarkan mangsa yang terdiri daripada warganegara asing.

“Modus operandi yang digunakan adalah dengan berkenalan dengan mangsa melalui media sosial sebelum mereka ditipu untuk membuat pelaburan,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Dalam serbuan itu, polis turut merampas 47 telefon bimbit, 12 komputer riba dan tujuh buku skrip penipuan digunakan sindiket berkenaan.

Tambah Jit Huey, berdasarkan soal siasat yang dijalankan, suspek memaklumkan mereka dibayar gaji sebanyak RM2,500 sebulan.

“Tiga daripada suspek yang ditahan turut mempunyai rekod jenayah lampau,” ujarnya sambil memaklumkan kes berkenaan disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan dan Seksyen 4(1)g Akta Rumah Judi Terbuka.

Tambah beliau, kesemua suspek kini dikenakan reman selama tiga hari oleh Mahkamah Majistret Johor Bahru bermula hari ini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here