NAIB Presiden Parti Warisan Sabah (Warisan), Datuk Peter Anthony yang sedang berdepan tuduhan rasuah di mahkamah bakal mengumumkan hala tujunya dalam politik, esok.

Memetik laporan FMT, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Melalap itu telah menjemput wartawan semalam untuk menghadiri sidang media khas di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA), tengah hari esok.

Walau bagaimanapun, tiada maklumat tentang mengapa beliau mengadakan sidang media pada pukul 12.30 tengah hari itu.

Timbul desas-desus mengatakan Peter mungkin akan keluar dari Warisan untuk menubuhkan sebuah parti baharu serta menjadi ADUN bebas yang menyokong kerajaan.

Sumber yang rapat dengan Peter ketika dihubungi FMT enggan mengulas lanjut mengenai sidang media berkenaan, namun berkata pemimpin berusia 50 tahun itu mungkin akan ‘beralih arah’.

Selain Naib Presiden Warisan, Peter juga adalah Presiden sebuah badan bukan kerajaan (NGO) iaitu Kadazan Dusun Murut (KDM) Malaysia.

Khabar angin turut mengatakan beliau akan menggunakan KDM Malaysia sebagai platform baharu politiknya.

Sebelum ini, Warisan kehilangan tiga ADUN selepas Hassan A Gani Pg Amir (Sebatik), Datuk Yusof Yacob (Sindumin) dan Datuk Mohamaddin Ketapi (Segama) keluar parti.

Semua mereka pada mulanya mengumumkan keluar daripada Warisan untuk menjadi ADUN bebas mesra kerajaan Gabungan Rakyat Sabah (GRS).

Hassan dan Mohamaddin kemudian mengumumkan menyertai Bersatu namun Yusof sehingga kini kekal sebagai ADUN bebas menyokong kerajaan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here