ANGKATAN Tentera Malaysia (ATM) menafikan keterlibatan ‘United Nations’ (UN) membawa masuk bantuan banjir kepada Malaysia.

Panglima Angkatan Tentera Malaysia, Jeneral Tan Sri Affendi Buang berkata, perkara itu tersebar menerusi video yang tular memaparkan pergerakan beberapa trak tiga tan berwarna putih serta berlogo UN atas keterlibatan pertubuhan antarabangsa itu.

Jelasnya, video berdurasi satu minit yang tular pada 7 Disember dan Sabtu lalu tiada kaitan dengan banjir di negara ini.

“Paparan video tersebut merupakan proses ‘Final Acceptance Test’ (FAT) yang dilaksanakan oleh ATM sebelum kenderaan itu diaturgerakkan ke Lubnan untuk kegunaan kontinjen MALBATT 850 yang melaksanakan misi pengaman di bawah United Nations Interim Force In Lebanon (UNIFIL),” katanya melalui kenyataan, hari ini.

Affendi berkata, masyarakat diminta tidak membuat sebarang andaian atau menularkan sebarang perkara yang tidak pasti serta berita palsu kerana ia boleh mengundang pelbagai spekulasi dan mencetuskan suasana panik dalam kalangan masyarakat.

“Adalah ditegaskan bahawa mana-mana individu yang didapati menyebarkan berita palsu boleh di dakwa di bawah Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here