Oleh MAIZATUL JAMNY MUHAMMAD ROSLI

TAHUN kedua pandemik COVID-19 menyaksikan perubahan kepada kalendar akademik sekolah di seluruh negara berikutan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan beberapa kali dalam setahun.

Mengimbas kembali, pada satu masa sekolah dibenarkan beroperasi secara bersemuka, diikuti sesi Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) yang kedua-dua kaedah ini dilaksanakan secara penggiliran.

Ketika 2021 membuka tirai, sesi persekolahan dijadualkan bermula pada 20 Jan hingga 9 Dis untuk sekolah Kumpulan A melibatkan Johor, Kelantan, Kedah dan Terengganu manakala sekolah Kumpulan B di negeri selainnya pula dibuka pada 20 Jan hingga 10 Dis bagi memastikan 194 hari persekolahan dalam kalendar akademik.

Pada 13 Jan, kerajaan mengenakan PKP Bersasar di enam negeri – Pulau Pinang, Selangor, Wilayah Persekutuan (Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan), Melaka, Johor dan Sabah – menyebabkan sesi persekolahan di bawah Kementerian Pendidikan (KPM) terpaksa menangguhkan sesi bersemuka.

Bagaimanapun, pelajar yang menduduki peperiksaan pada 2020 dan 2021, serta peperiksaan antarabangsa yang setara di institusi pendidikan di bawah KPM di kawasan yang dikenakan PKP itu sahaja dibenarkan kembali ke sekolah pada 20 Jan manakala yang lain meneruskan kaedah PdPR.

Bagi kawasan di bawah PKP Bersyarat (PKPB) dan PKP Pemulihan (PKPP), operasi institusi pendidikan dan semua kategori institut pendidikan swasta yang berdaftar dengan KPM termasuk sekolah antarabangsa, akan berdasarkan kalendar institusi masing-masing.

Berdasarkan input dan maklum balas daripada semua pihak, Menteri Kanan Pendidikan, Datuk Dr Radzi Jidin pada 19 Feb mengumumkan sesi persekolahan secara bersemuka dilaksanakan bermula 1 Mac melibatkan prasekolah, kelas Tahun Satu dan Dua manakala murid Tahun Tiga hingga Enam hadir ke sekolah pada 8 Mac.

Sekolah menengah di negeri Kumpulan A kembali ke sekolah pada 4 April manakala Kumpulan B pada 5 April, selepas peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2020 berlangsung dari 22 Feb hingga 25 Mac.

Seiring dengan itu, kolej vokasional juga mula beroperasi pada 1 Mac manakala sekolah antarabangsa dan institusi pendidikan swasta termasuk pusat tuisyen pada 8 Mac.

Pembukaan sesi persekolahan secara bersemuka memberi kelegaan kepada kebanyakan pihak terutamanya ibu bapa, bagaimanapun kelegaan itu tidak berpanjangan apabila banyak sekolah di beberapa negeri terpaksa ditutup berikutan pengesanan kes positif COVID-19 di sekolah terlibat.

Pada 26 April, KPM memutuskan sesi persekolahan diadakan secara PdPR selama dua minggu selepas cuti Aidilfitri, iaitu bermula 7 hingga 15 Mei untuk sekolah Kumpulan A dan 8 hingga 16 Mei bagi sekolah Kumpulan B, bertujuan mengelakkan risiko jangkitan COVID-19 di sekolah selepas perayaan itu.

PdPR kemudian disambung pada 16 hingga 27 Mei di sekolah Kumpulan A manakala Kumpulan B pada 17 hingga 28 Mei, diikuti cuti sekolah pada 28 Mei hingga 12 Jun (Kumpulan A) dan 29 Mei hingga 13 Jun (Kumpulan B).

Bagaimanapun, kerajaan melalui Majlis Keselamatan Negara (MKN) membuat keputusan untuk melaksanakan sekatan pergerakan penuh pada sektor sosial dan ekonomi (fasa pertama) di seluruh negara selama 14 hari bermula 1 Jun, dengan semua sektor berkenaan tidak dibenarkan beroperasi kecuali sektor ekonomi dan perkhidmatan penting yang disenaraikan MKN.

Langkah itu sekali lagi menangguhkan sesi persekolahan bersemuka hingga 3 Okt, yang dibuka secara berperingkat dengan sistem penggiliran mengikut fasa negeri di bawah Pelan Pemulihan Negara (PPN).

Melalui sesi persekolahan ini, pelajar perlu hadir ke sekolah secara bergilir, dengan kehadiran ditetapkan pada 50 peratus daripada kapasiti bilik darjah untuk mengurangkan risiko jangkitan COVID-19, tidak termasuk semua sekolah di negeri Fasa Satu PPN yang masih ditutup dan diteruskan dengan PdPR.

Bukan itu sahaja, KPM juga memutuskan sesi persekolahan 2021 dilanjutkan hingga Mac 2022 supaya intervensi dalam kalangan pelajar lemah dapat dibuat kerana mereka tidak hadir ke sekolah untuk tempoh yang lama.

Penggal ketiga sesi persekolahan 2021/2022 di negeri Kumpulan A akan bermula pada 2 Jan hingga 20 Mac tahun depan manakala Kumpulan B pada 3 Jan hingga 20 Mac 2022.

Bagaimanapun, Jumaat lepas Radzi mengumumkan sesi persekolahan penggal ketiga 2021/2022 akan ditangguh selama seminggu susulan bencana banjir yang melanda beberapa negeri dengan sekolah di negeri Kumpulan A akan bermula pada 9 Jan manakala negeri Kumpulan B dibuka pada 10 Jan.

Takwim akademik bagi sesi persekolahan 2022/2023 untuk negeri Kumpulan A bermula 21 Mac 2022 hingga 11 Mac 2023 manakala sekolah di negeri Kumpulan B, sesi persekolahan juga bermula pada tarikh sama tetapi berakhir pada 12 Mac 2023.

KPM masih mengkaji kewajaran mengubah penggal persekolahan baharu dari Januari hingga Mac, menggunakan sesi tahun depan sebagai panduan. – BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here