Oleh RAHIMI MOHAMAD

PAKATAN Harapan (PH) Johor menolak sebarang cadangan untuk diadakan Pilihan Raya Negeri (PRN) di Johor susulan kedudukan getir antara kerajaan negeri dan pihak pembangkang dengan hanya kelebihan satu kerusi ketika ini.

Dalam satu kenyataan bersama Parti Amanah Negara (Amanah), PKR dan DAP negeri itu, mereka berharap kerajaan negeri tidak menambah mual rakyat terhadap perangai politikus saat sedang bergelut bertarung nyawa dan berusaha mencari sesuap nasi demi survival mereka.

Kata kenyataan itu, kerajaan Johor seharusnya memberikan tumpuan sepenuhnya untuk membela nasib rakyat berbanding memikirkan kemungkinan berlakunya pilihan raya di negeri itu susulan pemergian Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kempas, Datuk Osman Sapian.

“Langkah melaksanakan sebarang pilihan raya pada masa ini sebagai tidak sensitif terhadap realiti yang sedang rakyat lalui. Kenyataan Menteri Besar berkaitan kemungkinan PRN sebagai tidak empati dengan nasib yang sedang dihadapi rakyat.

“PH Johor berpendirian segala usaha, tenaga, komitmen dan dana haruslah disalurkan untuk membantu rakyat yang sedang dalam kesusahan meskipun kedudukan Dewan Negeri berada pada angka 28-27 selepas pemergian Allahyarham Osman,” katanya.

Kenyataan bersama itu dikeluarkan oleh Pengerusi Amanah Johor, Aminolhuda Hassan; Pengerusi PKR Johor, Syed Ibrahim Syed Noh dan Pengerusi DAP Johor, Liew Chin Tong.

Tambah kenyataan itu lagi, krisis kesihatan akibat Covid-19 memberikan dampak kelembapan ekonomi masih belum selesai dan kemunculan varian Omicron menambah lagi kebimbangan rakyat.

“Tambah mendukacitakan, kegagalan kerajaan menstabilkan harga barangan mutakhir ini juga telah ‘menambah cuka pada luka’ yang dialami rakyat.

“Pada masa yang sama, negara turut bergelut dengan banjir yang telah mengorbankan puluhan nyawa rakyat serta melibatkan kemusnahan harta benda mencecah jutaan ringgit. Ini suatu sejarah hitam,” katanya.

Pada 22 Disember lalu, Osman meninggal dunia di kediaman anaknya di Kuala Lumpur setelah mendapati rawatan akibat serangan strok ringan sejak kira-kira dua bulan lalu.

Semalam, Datuk Hasni Mohammad yang juga Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri berkata, pihaknya akan meneliti situasi politik di negeri itu dan melihat kemungkinan sama ada pilihan raya perlu diadakan atau sebaliknya.

Kata Hasni, hal itu kerana kedudukan kerajaan negeri ketika ini berada dalam keadaan getir dengan hanya memiliki kelebihan satu kerusi sahaja iaitu 27-28.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here