SEDIH dan pilu Muhammad Hakimi Alif Rahman, penuntut Fakulti Sains dan Teknologi Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) melihat rumahnya di Taman Sri Nanding, Hulu Langat, Selangor ditenggelami banjir besar baru-baru ini.

Bencana yang tidak diduga itu telah memusnahkan dan merosakkan pelbagai barangan termasuk keperluan pembelajaran miliknya.

“Semasa air semakin naik, komputer riba yang saya gunakan selama ini untuk pembelajaran tidak sempat diselamatkan dan hilang dibawa arus banjir.

“Melihat pelbagai peralatan di dalam rumah musnah dan rosak teruk, memang menyedihkan kami sekeluarga.

“Alhamdulillah, USIM sentiasa prihatin dengan kebajikan mahasiswanya dan hari ini saya terima komputer riba baharu sebagai ganti,” katanya penuh kesyukuran.

Hakimi merupakan antara lima kumpulan pelajar USIM yang terawal menerima sumbangan komputer riba baharu bagi menggantikan peranti mereka yang hilang dan rosak kerana bencana banjir.

Sumbangan komputer riba itu diserahkan oleh wakil Bahagian Hal Ehwal Pelajar dan Majlis Perwakilan Pelajar USIM semalam di kediaman masing-masing di Kuantan, Pahang dan Hulu Langat, Selangor.

Sementara itu, menurut Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Prof Madya Dr. Mohd Rushdan Mohd Jailan, USIM mengambil langkah proaktif tersebut kerana cakna dan prihatin terhadap kejadian bencana banjir luar biasa ini telah merosakkan dan memusnahkan komputer riba yang digunakan pelajar dalam proses pembelajaran dan pengajaran (PdP) sebelum ini.

“Sebagai permulaan, pengurusan universiti telah meluluskan perolehan sebanyak 22 buah komputer riba melalui Pusat Wakaf dan Zakat USIM untuk diagihkan segera kepada pelajar yang terkesan”

“Memfokuskan sumbangan kepada pelajar di peringkat Sarjana Muda, penggantian segera komputer riba baharu ini bagi memastikan proses PdP mereka tidak terjejas terutamanya ketika ini proses PdP masih dilaksanakan secara dalam talian akibat penularan pandemik COVID-19,” tambahnya.

Sehingga 24 Disember 2021, seramai 119 orang pelajar USIM direkodkan terkesan dengan banjir dan universiti bersedia mempertimbangkan sumbangan tambahan komputer riba sekiranya terdapat keperluan.

Selain itu, USIM turut menyelaraskan bentuk bantuan lain kepada pelajar yang terjejas banjir antaranya pembersihan kediaman, bantuan makanan kering, wang tunai, bantuan psikologi dan penginapan sementara di kolej kediaman dan rumah tamu universiti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here