MENTERI Kabinet yang sedang bercuti dan merancang untuk bercuti diarah membatalkan percutian masing-masing, sehingga masalah bencana banjir yang melanda negara ketika ini selesai.

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata mana-mana menteri yang sedang berada di luar negara, juga diarah membuat penerbangan balik ke tanah air dengan segera.

“Saya dapat banyak soalan mengenai Menteri-Menteri Kabinet yang ada bercuti, jadi mereka yang masih belum bercuti batalkan percutian masing-masing. Mana ada di luar negara balik segera,” katanya pada sidang media selepas melawat mangsa banjir di Sekolah Kebangsaan Bukit Piatu di Bentong, hari ini.

Menurut Ismail Sabri beliau juga terpaksa membatalkan lawatan kerja ke Bangkok, Thailand yang sepatutnya diadakan pada 28 hingga 30 Dis bagi memberi tumpuan kepada isu banjir yang melanda rakyat ketika ini.

Beliau berkata perbincangan urusan dua hala antara Malaysia dan Thailand itu akan dibawa ke tarikh lain yang akan diumumkan kelak.

Ismail Sabri turut mengumumkan kerajaan akan menyumbang RM10,000 kepada waris mangsa korban banjir.

Katanya, beliau akan mendapatkan senarai nama mangsa korban daripada pusat bencana daerah bagi memastikan sumbangan itu disampaikan segera.

“Kita amat simpati dan sedih dengan apa yang berlaku dan kita akan beri sumbangan…kita akan salurkan melalui pejabat daerah dan mereka akan salurkan kepada waris mangsa.

“Difahamkan, kerajaan Pahang juga akan menyalurkan RM5,000 kepada waris mangsa terkorban,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here