BENCANA banjir dilaporkan telah mengorbankan 41 nyawa di seluruh negara setakat ini manakala lapan orang masih hilang.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Acryl Sani Abdullah Sani dalam kenyataan hari ini berkata, Selangor melaporkan kematian tertinggi iaitu 25 mangsa, Pahang 15 mangsa dan seorang di Kelantan.

Berdasarkan pecahan, katanya, 25 mangsa di Selangor terdiri daripada 17 lelaki dan lapan wanita, Pahang melibatkan lapan lelaki, lima wanita dan dua kanak-kanak lelaki, manakala di Kelantan seorang lelaki.

Lapan yang masih hilang di Pahang melibatkan tujuh lelaki dan seorang kanak-kanak lelaki, katanya.

Sementara itu, situasi banjir setakat tengah hari ini menyaksikan jumlah mangsa yang berada di pusat pemindahan sementara (PPS) di tiga negeri iaitu Kelantan, Pahang dan Perak semakin menurun berbanding pagi tadi.

Jumlah mangsa banjir di KELANTAN mencatatkan penurunan setakat 12 tengah hari ini, apabila seramai 1,364 orang daripada 478 keluarga berbanding 1,389 orang daripada 472 keluarga, pagi tadi melibatkan lapan PPS, kesemuanya di jajahan Pasir Mas.

Sementara itu, portal rasmi info banjir Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) melalui https://publicinfobanjir.water.gov.my, melaporkan hanya sebatang sungai berada pada paras amaran iaitu Sungai Golok di Rantau Panjang, Pasir Mas dengan bacaan 8.34 meter.

Mangsa banjir di PERAK juga mencatatkan jumlah menyusut kepada 106 mangsa daripada 30 keluarga berbanding 153 mangsa daripada 44 keluarga pagi tadi yang kini ditempatkan di dua PPS di daerah Hilir Perak.

Jurucakap Angkatan Pertahanan Malaysia (APM) dan Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Perak berkata, seramai 62 mangsa ditempatkan di PPS Dewan Bandaran Teluk Intan manakala 44 mangsa lagi berada di PPS Dewan Sekolah Menengah Abdul Rahman Talib.

Beliau berkata sejumlah 14 keluarga dari penduduk Kampung Glouster, Batu 7 ½ Lorong Mesra dan Kampung Selat Manggis yang ditempatkan di PPS Dewan Bandaran Teluk Intan pulang ke kediaman masing-masing hari ini.

Sementara itu, di PAHANG, jumlah mangsa turut menurun menjadi 31,430 mangsa di 231 PPS, berbanding 34,487 orang di 246 PPS pagi tadi, menurut aplikasi Info Bencana Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Pusat Ramalan dan Amaran Banjir Negara melaporkan, paras air Sungai Bera di Jambatan Sungai Bera dan Sungai Pahang di Water Front Bera serta di Maran melibatkan Sungai Kundang dan Sungai Pahang di Lubuk Paku masih melebihi paras bahaya manakala Sungai Pahang di Paloh Hinai di Pekan dan Lubuk Pasu, Temerloh direkodkan pada paras amaran.

Jumlah jalan yang ditutup juga semakin berkurangan dengan kebanyakannya jalan yang belum boleh dilalui ialah di daerah Temerloh, Bera dan Maran.

Di MELAKA, Pengarah Angkatan Pertahanan Awam Melaka, Lt Kol (PA) Cuthbert John Martin Quadra berkata, seramai 42 mangsa dari 13 keluarga masih ditempatkan di PPS Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Lubok China di Alor Gajah manakala 68 mangsa daripada 14 keluarga ditempatkan di PPS SK Parit Penghulu Benteng di daerah Jasin.

Di SELANGOR, aplikasi Info Bencana Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) memaklumkan seramai 18,575 mangsa banjir dari 5,128 keluarga masih ditempatkan di 99 PPS di seluruh negeri itu.

Jabatan Pengairan dan Saliran Malaysia pula memaklumkan aras air Sungai Langat di Bukit Changgang, Kuala Langat masih berada di paras amaran dengan ketinggian 4.07 meter manakala Sungai Buloh di Parit Mahang, Kuala Selangor di paras berjaga-jaga dengan ketinggian 3.71 meter dengan trend menurun.

Menurut aplikasi Info Bencana JKM, satu PPS di Kuala Lumpur masih dibuka iaitu di Sekolah Kebangsaan Jenis Tamil Saraswathy yang menempatkan 234 mangsa daripada 55 keluarga.

Menurut aplikasi itu juga, mangsa banjir di seluruh negara terus menurun kepada 52,095 berbanding 56, 904 mangsa pagi tadi dengan 346 PPS masih beroperasi. – BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here