Oleh RAHIMI MOHAMAD

SEORANG pekerja lelaki warganegara Bangladesh yang berusia 27 tahun maut selepas terjatuh pada ketinggian kira-kira lima meter di sebuah pusat beli belah di Johor Bahru, pada pukul 10.45 malam, Ahad lalu.

Mangsa yang merupakan pekerja am ketika itu ditugaskan melakukan kerja memasang silikon pada ‘glass panel’ bagi tujuan memasang bumbung kaca di kawasan Rooftop Level 3A, pusat beli belah tersebut.

Susulan itu, Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (JKKP) Johor akan mengambil tindakan tegas terhadap majikan terbabit yang didapati cuai sehingga menyebabkan pekerjanya maut akibat terjatuh daripada tempat tinggi ketika bekerja.

Pengarah JKKP negeri, Husdin Che Amat berkata, rakaman pada kamera litar tertutup (CCTV) juga menunjukkan mangsa yang bekerja berseorangan sedang berjalan di atas glass panel yang dipasang tanpa memakai ‘body harness’.

“Mangsa telah terpijak ‘glass panel’ yang belum siap dipasang dan terjatuh ke atas ‘louvers’ sebelum jatuh ke lantai dengan ketinggian lebih kurang lima meter,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Tambah Husdin, susulan itu pihaknya telah mengeluarkan Notis Larangan kepada majikan supaya menghentikan semua kerja pemasangan bumbung kaca dengan serta-merta sehingga siasatan lengkap dijalankan.

“Majikan juga diarah melakukan penambahbaikan terhadap aspek keselamatan dan kesihatan pekerjaan bagi kerja-kerja di tempat tinggi termasuk mengadakan prosedur kerja selamat dan penaksiran risiko serta pelaporan kemalangan maut yang telah berlaku kepada JKKP.

“Tindakan perundangan akan diambil ke atas pihak yang bertanggungjawab sekiranya terdapat perlanggaran peraturan di bawah Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan 1994,” ujarnya.

Beliau turut memberitahu risiko itu boleh dikurangkan jika majikan menggunakan instrumen sistematik yang terdiri daripada tiga proses utama, iaitu pengenalpastian risiko, penaksiran risiko dan kawalan risiko (HIRARC).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here