MAYAT seorang kanak-kanak lelaki yang merupakan salah seorang daripada tiga sekeluarga mangsa banjir lumpur di Bentong, Pahang ditemukan pada jam 10.30 semalam.

Menurut laporan Bernama, seorang lagi masih hilang dan usaha mencari masih diteruskan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM).

Semalam, pihak JBPM telah menjumpai mayat seorang wanita yang hilang dalam kejadian banjir lumpur berkenaan yang dikenal pasti sebagai Yap Koon Lan, 65.

Menurut laporan media hari ini, operasi mencari mangsa, termasuk seorang kanak-kanak berusia enam tahun yang dihanyutkan arus kepala air dalam sebuah kawasan chalet Bobby Eco Camp di Bentong pada malam Sabtu lalu telah diperluaskan dengan tambahan anggota dan anjing pengesan.

Dalam insiden kira-kira jam 10.40 malam itu, tiga individu berkenaan dilapor dihanyutkan kepala air yang mengalir ke sungai dalam kawasan pusat peranginan terbabit.

Sebelum ini, bomba dilapor memaklumkan, tiga mangsa itu ialah sepasang suami isteri yang juga pemilik resort berkenaan dan seorang budak lelaki yang datang ke resort itu bersama keluarganya.

Terdahulu, lebih 30 orang termasuk sembilan kanak-kanak dilaporkan terkandas dalam kejadian banjir lumpur yang menenggelamkan restoran dan tiga kolam ternakan ikan patin, manakala pagar utama chalet turut roboh.

Pasukan mencari dan menyelamat dilapor mengenal pasti dua ‘hot spot’ yang dipercayai terdapat mangsa tragedi itu, iaitu di bawah rumah dan di bawah timbunan kayu balak.

Tinjauan di lokasi kejadian mendapati keadaan jalan untuk ke chalet dipenuhi lumpur susulan kesan arus deras selain terdapat banyak batu besar dipercayai bergolek dari kawasan tinggi, timbunan kayu balak serta beberapa runtuhan tanah sederhana di lereng bukit chalet berkenaan.

Keadan chalet juga terjejas dan separuh musnah, manakala bahagian bawahnya diseliputi selut tebal.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here