Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

SUASANA pilu menyelubungi upacara pengkebumian jenazah bekas Menteri Besar Johor, Datuk Osman Sapian di Tanah Perkuburan Islam Ar Raudhah, Taman Mount Austin, Johor Bahru, hari ini.

Jenazah bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kempas itu selamat dikebumikan pada pukul 4 petang tadi.

Turut hadir memberikan penghormatan terakhir ialah Menteri Besar Johor, Datuk Ir. Hasni Mohammad; Timbalan Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Johor, Jimmy Puah Wee Tse dan Timbalan Pengerusi Amanah Negeri Johor, Dzulkefly Ahmad.

Terdahulu jenazah Allahyarham tiba di kediamannya di Larkin, Johor Bahru, jam 2.23 petang selepas bertolak dari rumah anaknya di Damansara, Kuala Lumpur.

Sebaik selesai penghormatan terakhir oleh ahli keluarga, jenazah kemudiannya dibawa ke Masjid Ar Raudhah untuk disolatkan sebelum dibawa ke Tapak Perkuburan Islam Ar Raudhah di Mount Austin untuk dikebumikan.

Osman dilaporkan menghembuskan nafas terakhir jam 11.45 malam akibat tekanan darah rendah di rumah anaknya di Damansara pada Selasa.

Pada 13 Oktober media melaporkan Allahyarham dikejarkan ke Hospital Pakar Kumpulan Perubatan Johor (KPJ) kerana diserang strok ringan sebelum dipindahkan ke Hospital Pengajar Universiti Putra Malaysia (HPUPM) Selangor untuk mendapatkan rawatan lanjut kerana tahap kesihatannya merosot.

Allahyarham pernah dilantik sebagai Menteri Besar Johor ke-16 bersama Pakatan Harapan (PH) selepas memenangi kerusi DUN Kempas pada Pilihan Raya Umum ke-14 pada 2018.

Beliau menjawat jawatan itu bagi tempoh 12 Mei hingga 8 April 2019 sebelum meletak jawatan dan diambil alih oleh ADUN Bukit Kepong, Datuk Dr. Sahruddin Jamal.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here