Gerakan mengesan mangsa lemas termasuk seorang kanak-kanak berusia enam tahun yang dihanyutkan arus kepala air di sebuah kawasan chalet di Bentong , Pahang pada malam Sabtu lalu, diperluaskan hari ini dengan tambahan anggota dan anjing pengesan.

Usaha mengesan mangsa yang dikhuatiri masih hilang dari pusat peranginan Bobby Eco Camp dan seorang lagi dalam kejadian berasingan di Telemong, disambung semula pada pukul 7 pagi tadi.

Dalam satu lagi operasi di Kuantan, anggota penyelamat sedang giat berusaha mencari seorang lelaki yang dipercayai terjatuh dari jambatan di Sungai Belat pada 18 Disember lalu.

Jurucakap Jabatan Bomba dan Penyelamat berkata, tiga orang termasuk seorang kanak-kanak lelaki berusia enam tahun dihanyutkan kepala air yang mengalir ke sungai dalam kawasan pusat peranginan Bobby Eco Camp, pukul 10.40 malam Sabtu lalu.

“Tiga mangsa ialah sepasang suami isteri yang juga pemilik resort berkenaan dan seorang budak lelaki yang datang ke resort itu bersama keluarganya. 

“Kawasan pencarian telah diperluaskan sehingga melebihi 1 kometer dengan tambahan tenaga kerja dan bantuan empat anjing pengesan,” katanya.

Ketika ini, operasi di Telemong memasuki hari ketiga bagi mengesan seorang warga emas yang juga antara 16 individu dihanyutkan arus deras sungai ketika berada di atas jambatan di Sungai Telemong, kira-kira pukul 2 pagi Ahad lalu.

“Dalam kejadian itu, 10 orang berjaya diselamatkan, manakala lima lagi dilaporkan maut. Mayat pertama ditemui pada Ahad lalu, diikuti empat lagi semalam. Ada antara mayat ditemui tersepit di celah-celah dahan pokok,” katanya menambah, banjir sudah surut di kebanyakan kawasan dan pencarian diperluaskan untuk mengesan mangsa terakhir.

Di Kuantan, anggota penyelamat masih mencari Mohd. Firdaus Supiardi, 26, yang dilaporkan hilang selepas terjun dari jambatan dan dihanyutkan arus deras di Sungai Belat dekat Kampung Sri Damai, Kuantan pada 18 Disember. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here