Oleh RAHIMI MOHAMAD

SEBUAH kapal tangki MT Ocean Pride berdaftar di Singapura kehilangan kira-kira 1.8 juta liter minyak diesel yang disyaki dirompak kru kapal terbabit ketika dalam perjalanan ke Dili, Timor Leste, awal bulan ini.

Kehilangan minyak diesel yang dibawa MT Ocean Pride dari Banyan, Singapura disedari pihak syarikat perkapalan itu selepas mereka terputus hubungan dengan vesel terbabit.

Berikutan itu, kira-kira 12 kru kapal warga Indonesia diburu Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) selepas disyaki melakukan rompakan terbabit pada 5 Disember lalu.

Pengarah Maritim Malaysia Negeri Johor, Laksamana Pertama Maritim Nurul Hizam Zakaria berkata, pihaknya menerima Notis Merah daripada Polis Antarabangsa (Interpol) yang memaklumkan kejadian melibatkan kapal tangki MT Ocean Pride.

Menurutnya, laporan kejadian dibuat pengurus operasi syarikat perkapalan berkenaan selepas mereka gagal menghubungi vesel terbabit ketika berada di perairan Tanjung Sedili, Kota Tinggi, dekat sini.

“Kapal tangki MT Ocean Pride memulakan pelayaran dari Banyan, Singapura dengan membawa muatan 4.15 juta liter minyak diesel untuk dihantar ke Dili, Timor Leste.

“Namun pihak syarikat terputus hubungan dengan kru sebelum Bot Perkasa 29 Maritim Malaysia mengesan kedudukan kapal terbabit dan mendapati kesemua kru yang berusia 25 hingga 51 tahun tiada di dalam kapal,” katanya dalam kenyataan di sini.

Kata Nurul Hizam, pasukan penyiasat mendapati vesel terbabit ditinggalkan di Tanjung Siang, Kota Tinggi selain terdapat cap jari kru pada vesel berkenaan dan kesemua dokumen berkaitan tidak ada di dalam kapal terbabit.

Jelas beliau, pihaknya juga mendapati sejumlah 1.8 juta liter minyak diesel hilang dipercayai dirompak kesemua suspek yang terlibat dan kerugian dianggarkan bernilai RM4.86 juta.

“Susulan kejadian ini, Maritim Malaysia menyeru agar orang ramai terutamanya komuniti maritim yang mempunyai maklumat berhubung kes terbabit diminta tampil membantu siasatan.

“Mereka boleh menghubungi Komander Maritim Mohd. Affandi Ismail di talian 03-89957935 atau Leftenan Maritim Feerdaus Daud (07-8916595),” katanya.

Kes disiasat mengikut Seksyen 380 dan Seksyen 34 Kanun Keseksaan (Akta 574).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here