SEPASANG suami isteri sanggup tidur dalam kereta bersama-sama anaknya kerana bimbang dengan penularan Covid-19 di Pusat Pemindahan Sementara (PPS) berdekatan rumahnya di Kampung Sri Tanjung, Dengkil.

Menurut Ernie Watini Aznan, 30, mulanya dia ke PPS tersebut tetapi ada pihak memberitahunya terdapat kes Covid-19 membabitkan mangsa banjir ketika saringan sebelum memasuki tempat pemindahan itu.

“Kemudian saya bersama suami, Zaiful Ahrul Ahmad Zailan, 35, dan anak, Muhammad Darwish, 9, ke PPS lain, sebelum dimaklumkan ia sudah penuh menyebabkan kami nekad tidur di dalam kereta sahaja,” katanya ketika ditemui, hari ini.

Walaupun tidak selesa dan anaknya mengeluh kerana tidak dapat pergi ke tempat lain, dia merasakan untuk duduk dalam kereta lebih selamat terutama melihat keadaan kes Covid-19 di negara ini yang masih belum reda.

Menurutnya, mereka hanya keluar untuk membersihkan diri di masjid berdekatan dengan berjalan kerana minyak kereta sudah tiada.

“Banyak jalan ditutup dan kami perlu menggunakan laluan jauh untuk mengisi minyak kenderaan.

“Syukurlah kini terdapat banyak pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang mula memasuki kawasan ini untuk memberikan bantuan makanan kepada kami,” katanya.

Mengimbas kejadian banjir itu, Ernie berkata, pada ketika itu dia berada di tempat kerjanya di Bangi, manakala suaminya yang juga bekerja sebagai pemandu lori berada di Cyberjaya.

Katanya, anak mereka ketika itu berada di rumah pengasuh yang turut dinaiki banjir.

“Saya sepatutnya pulang pada 6 petang, namun rasa tidak sedap hati selepas membaca berita mengenai banjir di Jenderam dan Sepang.

“Jadi saya minta untuk pulang awal bagi menjenguk rumah, setibanya di rumah air sudah mula memasuki ruang tamu dan hanya sekelip mata ia semakin meninggi sehingga 0.5 meter,” katanya.

Disebabkan itu, dia segera mengambil kucing peliharaannya dan membawa dokumen penting untuk pergi ke tempat tinggi serta lebih selamat.

Dia tidak menyangka kejadian itu akan menimpa mereka kerana sejak tinggal di kampung itu sejak kecil, belum pernah kejadian banjir besar seperti itu berlaku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here