ADA  cubaan mencedera atau membunuh “Long Tiger,” ketika dalam tahanan, sebelum banduan warga Rohingya itu lolos dengan tangan bergari daripada lokap mahkamah Tangkak kelmarin, kata peguamnya.

Shaharudin Ali berkata, Mahkamah Tinggi Muar sebelum ini telah mendengar “dengan panjang lebar” tentang cubaan itu ke atas anak guamnya pada 21 Nov lalu dan hakim berkenaan telah mengarahkan Long Tiger di pindahkan ke penjara lain.

Long Tiger, atau Ab Hamim Ab Hamid, melarikan diri 15 Nov lalu, ketika menunggu perbicaraan di Mahkamah Majistret Tangkak, bawah Seksyen 388 Kanun Keseksaan atau pemerasan.

“Kami khuatir dan kami tidak tahu, sama ada Hamim melarikan diri atas sebab yang berkaitan dengan keadaan mentalnya akibat serangan fizikal dan mental ke atas beliau di dalam tahanan reman,” kata Shaharudin dalam kenyataan, lapor Free Malaysia Today.

Beliau berkata, laporan polis telah dibuat berhubung cubaan itu dan Mahkamah Tinggi Muar telah merekodkan kenyataan peguam dan pendakwa raya.

“Cubaan mencederakan Hamim semasa dalam tahanan bukan perkara baru kepada kami dan semuanya ini telah dirakamkan oleh hakim Mahkamah Tinggi Muar.

Akibat daripada dakwaan ini, untuk keselamatan tertuduh, hakim telah meminta Hamim dipindahkan ke penjara lain.

“Setakat ini, kita tidak tahu perkembangan siasatan laporan polis yang telah dibuat bagi pihak Hamim,” tambahnya.

Shaharudin menegaskan perbuatan anak guamnya melarikan diri daripada tahanan sah adalah kesalahan jenayah.

“Kejadian ini memeranjatkan kami kerana pada sebelah pagi, kes terhadap Hamim mulanya telah dipanggil oleh majistret di dalam kamar,” katanya.

Shaharudin memaklumkan sehari selepas kejadian lolos itu, pihaknya memaklumkan kepada Mahkamah Majistret Tangkak bahawa pembelaan sedia meneruskan kes tanpa kehadiran Long Tiger.

Malah, pihaknya tidak membantah hujah pendakwa raya yang mahu wang ikat jamin Long Tiger dirampas dan waran tangkap dikeluarkan terhadapnya.

“Reaksi kami mudah,” katanya.

Pada 15 Dis lalu, Long Tiger dilapor meloloskan diri daripada lokap Mahkamah Majistret Tangkak dengan melarikan diri melalui pintu utama mahkamah serta menghilangkan diri sekitar semak samun berhampiran.

Pada hari kejadian, dia dibawa ke mahkamah dari Penjara Sungai Udang Melaka, untuk prosiding mengikut Seksyen 388, iaitu kes ugutan terhadap seseorang selepas dibawa dari Penjara Sungai Udang, Melaka.

Suspek memakai baju T cerah, berseluar panjang coklat serta memakai selipar dan alamat terakhirnya di No 292 Jalan Rambutan, Taman Sri Jaya, Bukit Gambir, Tangkak.

Berikutan itu, polis beserta unit anjing pengesan K9 melancarkan Ops Tutup di sekitar daerah berkenaan dalam usaha mengesan suspek namun belum berhasil.

Dalam pada itu, Ketua Polis Johor Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, empat anggota polis disiasat untuk membantu siasatan kes.

Ayob Khan berkata, empat anggota polis itu disiasat mengikut Seksyen 223 Kanun Keseksaan (KK), iaitu penjawat awam dengan cuai menyebabkan tahanan lari.

Katanya, polis sudah membuka kertas siasatan untuk empat anggota itu dan sedang mengambil tindakan susulan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here