MENTERI Kanan Pendidikan Senator Datuk Dr. Radzi Jidin memberitahu, kerangka konsep Sekolahku Sejahtera, khusus bagi menangani gejala buli di sekolah di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) akan berlandaskan empat komponen utama.

Jelas beliau, empat komponen itu melibatkan penyedaran, pelaporan, penghukuman dan pemantauan. Pendekatan itu bertujuan memupuk dan menerapkan nilai-nilai penting kehidupan dalam kalangan warga sekolah, khususnya di kalangan murid-murid.

Nilai-nilai itu katanya, akan diterap dan dididik oleh guru secara langsung atau tidak langsung dalam aktiviti kurikulum dan kokurikulum.

“Penerapan elemen selamat, sihat, seronok, empati, jati diri, adab sopan, harmoni dan rasional dalam kalangan warga sekolah akan dapat membentuk keperibadian murid yang menyedari bahawa buli perlu dibanteras sepenuhnya.

“Dalam konteks pelaporan, KPM telah menyediakan saluran pelaporan bagi membolehkan pihak sekolah melaporkan kes buli kepada Kementerian.

“KPM juga telah menyediakan Garis Panduan Mencegah dan Menangani Perbuatan Buli Dalam Kalangan Murid di Sekolah dan Buku Panduan Pengurusan Menangani Buli Di Sekolah sebagai panduan kepada pihak sekolah,” katanya lagi.

Pada masa ini, kata Radzi, KPM sedang merangka sistem pelaporan yang akan membolehkan warga sekolah termasuk murid dan ibu bapa mereka membuat aduan terus kepada pihak kementerian dan maklumat yang diterima akan dilindungi.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan Ahli Parlimen Kemaman, Che Alias Ahmad, yang ingin mengetahui langkah proaktif kementerian untuk menangani kejadian buli yang semakin menjadi-jadi.

Dalam pada itu, Dr. Radzi berkata, KPM sedang meneliti hukuman ke atas murid yang melakukan perbuatan buli dengan membuat penambahbaikan kepada mana-mana hukuman yang tersenarai dalam surat pekeliling ikhtisas.

Selain itu beliau berkata, KPM juga akan memperkukuhkan komponen pemantauan, termasuk memperkasakan lagi jawatan warden di sekolah, selaras dengan tanggungjawab mereka.

“KPM sedang meneliti hukuman ke atas murid yang melakukan perbuatan buli dengan membuat penambahbaikan kepada mana-mana hukuman yang tersenarai dalam SPI tersebut. Ini bagi memastikan hukuman yang dikenakan setimpal dan menjadi pendekatan pencegahan yang berkesan.

“Perbincangan akan terus dilaksanakan dengan agensi pusat bagi memastikan jawatan warden sekolah diperkasakan selaras dengan tanggungjawab dan keperluan semasa mereka,” katanya lagi.

Buat masa ini, Dr. Radzi berkata, sebagai tindakan segera, KPM akan mengarahkan semua sekolah melaksanakan program kesedaran bersama pegawai perhubungan sekolah dari Polis Diraja Malaysia tentang buli dalam minggu pertama sesi penggal ketiga pada Januari 2022.

KPM katanya lagi, sentiasa berusaha untuk mencari pendekatan terbaik bagi membanteras gejala buli di sekolah.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here