Oleh RAHIMI MOHAMAD

JUMLAH keahlian Sayap Bersekutu Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) di Johor kini sudah mencecah 5,000 orang yang menandakan parti diterajui Tan Sri Muhyiddin Yassin itu semakin diterima ramai termasuk dalam kalangan bukan bumiputera.

Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi (MPN) Bersatu, Dr. Chong Fat Full berkata, penerimaan terhadap parti berkenaan oleh masyarakat bukan Melayu menjadi faktor agar sayap berkenaan dilebarkan ke negeri-negeri lain.

Katanya, setakat ini selain Johor, Sabah juga memiliki keanggotaan dalam kalangan ahli bukan bumiputera yang ramai sejak ia ditubuhkan.

“Sayap Bersekutu Bersatu sudah mengadakan perbincangan baru-baru ini agar kita membuat lebih banyak promosi yang bertujuan untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa mereka ada pilihan baharu.

“Kita mahu orang tahu bahawa Bersatu sudah ada satu sayap baharu untuk rakyat Malaysia bukan bumiputera yang secara tidak langsung akan membantu masyarakat melihat parti ini dengan perspektif baharu.

“Bersatu bukan lagi alternatif kepada UMNO atau tempat berkumpulnya bekas ahli UMNO, ia sudah tidak sama. Kita sudah masuk elemen kepelbagaian kaum,” katanya ketika ditemui selepas melawat Projek Aquagro di Kawasan Rukun Tetangga Kota Masai, di sini hari ini.

Fat Full yang juga Naib Ketua Sayap Bersekutu Bersatu Pusat dan Ketua Bersekutu Bersatu Johor berkata, pihaknya akan mengadakan siri jelajah di semua negeri bagi mempromosikan lagi sayap itu termasuk di Kedah, Melaka, Pahang, Selangor dan Wilayah Persekutuan.

“Malah, semasa kita menyediakan senarai ahli, kita agak berhati-hati kerana mahu memastikan ahli adalah orang yang akan menyokong perjuangan parti dan bukan mudah keluar selepas itu,” ujarnya.

Sementara itu, ujar Fat Full, pihaknya bercadang untuk menggunakan nama Kesatria sebagai nama rasmi bagi sayap baharu tersebut.

“Ini sesuatu yang belum diumumkan dan belum rasmi, masih cadangan. Kita ada Armada, Srikandi, jadi nama Sayap Bersekutu pelik sikit, jadi ada cadangan untuk menggunakan nama Kesatria.

“Kesatria merupakan perkataan Sanskrit yang membawa maksud pahlawan, tetapi ini kena dapat persetujuan pusat, kita akan cadangkan dan bawa ke mesyuarat MPT Bersatu,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here