Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

KERAJAAN perlu menjelaskan keistimewaan yang diberi kepada Datuk Seri Najib Tun Razak selepas Mahkamah Rayuan Putrajaya Rabu lalu sebulat suara mengekalkan sabitan semua kesalahannya sebelum ini.

Ketua Penerangan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Johor, Mohd. Solihan Badri mempersoalkan sama ada keistimewaan tersebut diberi mengikut lunas undang-undang.

“Hukuman yang dikenakan terhadap Ahli Parlimen Pekan itu adalah kekal melainkan rayuan di atas sabitan kesalahan dan hukuman dibenarkan ataupun keputusan Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan, diubah atau dipinda.

“Justeru dalam kes Najib sekarang, rakyat memohon kerajaan membuat penjelasan secara rasmi bagi merungkai persoalan dan kekeliruan tersebut serta memastikan keistimewaan yang diberikan kepada Ahli Parlimen Pekan itu mengikut lunas perundangan.

“Untuk itu, mana-mana keistimewaan yang melibatkan Najib harus dipastikan sama ada ianya diberi berdasarkan budi bicara, mengenang jasa dan mengikut kuasa pentadbiran, ataupun menggunakan budi bicara berdasarka kuasa undang-undang yang menerusi akta ditetapkan,” katanya.

Beliau yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya, Pembangunan dan Infrastruktur negeri berkata demikian dalam kenyataan, hari ini.

Katanya, kerajaan juga wajar menyemak hak Najib yang bebas bergerak dalam negara dan kedudukannya sebagai ahli Parlimen.

Perkara itu katanya, perlu diperjelaskan selain soal keistimewaan untuk menangguhkan hukuman dan memiliki pasport antarabangsa yang dinikmati ketika ini.

“Semua ini mesti dibezakan sama ada ianya satu keistimewaan ataupun hak mutlak yang dijamin atau dilindungi undang-undang.

“Jika keistimewaan kepada Najib diberikan tanpa menggunakan kuasa undang-undang maka keistimewaan itu mesti ditamatkan serta-merta kerana ia bakal memberi pelbagai impak buruk.

“Antaranya, mencetuskan persepsi buruk terhadap kewibawaan sistem tadbir urus dan perundangan negara, menjejaskan institusi kehakiman dan Parlimen serta mencalarkan imej negara dan politik Malaysia pada kacamata rakyat sendiri mahupun masyarakat antarabangsa,” katanya.

Mohd. Solihan berkata, kes Najib mendapat liputan media di seluruh dunia dan situasi itu memberi impak besar terhadap imej serta kewibawaan Malaysia, sekali gus menjejaskan keyakinan pelabur dan sokongan antarabangsa terhadap negara.

Sehubungan itu katanya, kerajaan mesti menamatkan isu keistimewaan dalam kes Najib dengan telus, tegas dan serta-merta bagi mengelakkan persepsi menjadi lebih buruk.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here