KELMARIN Malaysia menjadi tumpuan apabila Mahkamah Rayuan yang bersidang di Putrajaya mengekalkan sabitan dan hukuman penjara 12 tahun serta denda RM210 juta ke atas Datuk Seri Najib Tun Razak kerana melakukan penyelewenngan dana RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd.

Dalam reaksinya Najib amat kecewa dengan penggunaan ayat ‘Memalukan Negara’ yang digunakan oleh Hakim Datuk Abdul Karim Abdul Jalil ketika membaca penghakiman.

Kata Najib, ‘’Jika anda mahu cakap tentang perkara yang memalukan negara, ada lagi isu-isu skandal lain, contohnya skandal berhubung pertukaran mata wang asing yang menyebabkan negara rugi sebanyak RM31 bilion. Bukankah itu satu isu memberi malu lebih besar kepada negara.’’

Apabila penulis membaca komen bekas Perdana Menteri itu, penulis ‘terkebil-kebil’ tak tahu nak kata apa kerana semua orang tahu betapa hebatnya isu SRC dan 1MDB yang mendapat perhatian seluruh dunia dan kerana  itu jugalah Barisan Nasional (BN) hilang kuasa selepas 61 tahun memerintah dan ada orang nak menghasilkan filem berkaitan 1MDB.

Penulis tidak berhasrat mengulas panjang keputusan mahkamah itu kerana Najib masih ada peluang untuk mengemukakan rayuan di Mahkamah Persekutuan. Tetapi apa yang penting dari segi politiknya, sudah tiba masanya UMNO mengetengahkan pemimpin baru dan bukan terus bergantung kepada populariti Ahli Parlimen Pekan itu.

Cukup-cukuplah melaungkan ‘Malu apa bossku’ sehingga menenggelamkan laungan ‘ Hidup UMNO’ dan ‘Hidup Barisan Nasional’.

Tak kan UMNO mahu bergantung kepada ‘Malu apa bossku’’ sedangkan ia kini sudah menjadi ‘trending’ dengan ‘Memalukan Negara’? Adakah ada pemimpin UMNO yang berani untuk menggesa kepada kepemimpinan parti untuk ‘merehatkan’ mana-mana pemimpin yang ada kes mahkamah atau sudah didapati bersalah mahkamah?

Betul Najib masih ada lagi satu lagi peluang iaitu Mahkamah Persekutuan tetapi dari segi persepsi, kita tidak perlu berlapik lagi untuk menyatakan bahawa imej Najib sudah ‘musnah’.

Penulis tahu masih ada penyokong tegar Najib yang masih menyebelahi beliau dan menganggap apa yang berlaku adalah fitnah..tidak mengapalah tetapi yang pasti dua mahkamah dan empat hakim sudah membuat keputusan mereka. Peringkat seterusnya, sama-sama kita tunggu.

Apapun UMNO perlu berubah bukannya terus dibelenggu dengan pemimpin yang ada kes-kes mahkamah. Apakah mereka ini terlalu hebat sehingga UMNO tidak berani mencari pemimpin lain. UMNO bukannya kurang pemimpin, UMNO masih ada Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, Datuk Seri Mohamad Hasan, Datuk Seri Mahdzir Khalid, Datuk Seri Hishammuddin Hussein atau Khairy Jamaluddin…kenapa mereka ini tidak diketengahkan untuk mengemudi UMNO?

Pada masa sama, Najib juga perlu berjiwa besar untuk mengundurkan diri daripada politik atau sekurang-kurangnya meletakkan semua jawatan dalam parti termasuklah Penasihat Barisan Nasional. Begitulah juga pemimpin lain yang ada kes mahkamah.

Ia memandangkan setiap kali orang bercakap mengenai kes mereka pasti orang akan kaitkan dengan UMNO, justeru ia tidak adil kepada UMNO yang sedang berusaha untuk bangkit semula selepas kehilangan kuasa dalam pilihan raya umum dan kini kembali menerajui negara hasil kesepakatan dengan parti-parti lain.

Pemimpin-pemimpin UMNO perlu ada keberanian untuk menarik parti keluar’ daripada terus dibelenggu dengan masalah yang dihadapi oleh Najib. Mereka boleh berhujah apa sahaja kalau mahu mempertahankan Najib tetapi majoriti rakyat terutamananya generasi muda ada pandangan sendiri.

Kesimpulannya, keputusan Mahkaman Rayuan harus menjadi isyarat kepada UMNO untuk berani melakukan tindakan demi masa depan parti tersebut.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here