KEMENTERIAN Kesihatan (KKM) mengenakan kompaun berjumlah RM1,000 kepada penganjur majlis sambutan 100 Hari Aspirasi Keluarga Malaysia di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur petang semalam kerana didapati gagal memastikan penjarakan fizikal dan menyebabkan berlakunya kesesakan.

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin berkata, kompaun itu dileluarkan mengikut Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit (Akta 342).

“Situasi kesesakan, tiada penjarakan fizikal dan tiada kawalan jumlah pengunjung yang hadir memberi risiko berlakunya penularan jangkitan COVID-19.

“Sehubungan itu, kompaun di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit (Akta 342) bernilai RM1,000 telah dikeluarkan kepada pihak penganjur,” katanya dalam kenyataan media, hari ini.

Acara itu dianjurkan Unit Penyampaian Kemakmuran Bersama (Sepadu) Jabatan Perdana Menteri dan dilancarkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Berhubung kompaun yang dikenakan, Khairy memberitahu, ia merupakan jumlah maksimum yang boleh dikenakan selepas Ordinan Darurat diungkaikan di Dewan Negara, pada 8 Disember lalu.

Untuk rekod, had kompaun ketika penguatkuasaan darurat adalah RM10,000 untuk individu dan RM50,000 untuk organisasi.

Dalam pada itu, Khairy berkata kaunter diskaun saman polis dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) yang menjadi antara tarikan utama pengunjung di acara sambutan 100 Hari Aspirasi Keluarga Malaysia ditutup mulai petang ini.

“Maklumat lanjut mengenai kaedah pembayaran saman dan tawaran diskaun akan dimaklumkan oleh pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM).

“KKM akan terus memantau perjalanan program ini dan tidak akan teragak-agak mengeluarkan lagi kompaun kepada pihak penganjur sekiranya gagal memastikan pematuhan SOP.

“Sebagai sebuah kerajaan, kita seharusnya menunjukkan teladan serta amalan terbaik kepada seluruh masyarakat. Kita mestilah berpegang kepada standard yang sama seperti yang telah dikenakan ke atas rakyat,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here