Oleh RIZQI ZABIDI

KLUSTER Dah Pelangi di Kedah hari ini mencatatkan pertambahan enam lagi individu yang positif Covid-19 melibatkan pelajar Maktab Mahmud Sik.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Kerajaan Tempatan Kedah, Datuk Dr. Mohd. Hayati Othman berkata, secara keseluruhannya sehingga kini terdapat 30 pelajar disahkan positif Covid-19 di sekolah itu.

“Secara keseluruhannya terdapat 44 individu yang telah disaring dengan 30 daripadanya positif Covid-19 manakala 14 lagi negatif.

“Sehingga kini hanya seorang pelajar yang ditempatkan di Pusat Kuarantin dan Rawatan Berisiko Rendah (PKRC) Kulim makanala seorang lagi pelajar yang mendapatkan rawatan di Hospital Sik, telah dibenarkan pulang,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Datuk Dr. Mohd. Hayati Othman

Pada 3 Disember lalu, Mohd. Hayati menerusi satu kenyataan mengumumkan kemunculan Kluster Dah Pelangi setelah ujian saringan dijalankan mendapati seramai 24 pelajar di sekolah itu positif Covid-19.

Kenyataan itu memaklumkan, kalangan pelajar terlibat didapati mula dikesan bergejala pada 28 November lalu sebelum mereka disahkan positif setelah pihak sekolah mengambil inisiatif melakukan ujian saringan.

Mohd. Hayati menambah, kalangan pelajar yang disahkan positif itu kini menjalani kuarantin di asrama sekolah tersebut dengan dipantau oleh pejabat kesihatan daerah (PKD).

“Kita menjangkakan kluster ini akan tamat pada 2 Januari depan,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here