SEORANG Inspektor polis yang bertugas di Perak ditahan selepas bertindak agresif dan mengeluarkan kata-kata kesat terhadap anggota polis lain dalam kejadian di  Lebuh Queen, Georgetown, Pulau Pinang semalam.

Ketua Polis Daerah Timur Laut, Asisten Komisioner Soffian Santong berkata, pihaknya menerima aduan awam berhubung kejadian seorang lelaki yanh dipercayai berada di bawah pengaruh alkohol mengamuk kira-kira pukul 1.30 pagi.

Menurutnya, anggota polis yang tiba di lokasi kejadian mendapati seorang lelaki warga tempatan berusia 35 tahun berada dalam keadaan agresif dan enggan memberikan kerjasama.

Jelasnya, suspek turut mengeluarkan kata-kata kesat kepada anggota polis dan enggan memberi kerjasama ketika dipujuk untuk berhenti membuat bising,

“Polis juga telah meminta suspek ke balai polis, namun suspek telah bertindak agresif dan melawan anggota polis mengakibatkan suspek cedera di bahagian kedua-dua siku.

“Hasil semakan mendapati suspek sedang menjalani hukuman tahan kerja atas kesalahan tata tertib,” katanya dalam kenyataan malam ini.

Soffian memberitahu, suspek kini ditahan reman selama tiga hari sehingga esok bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 353 Kanun Keseksaan kerana menggunakan kekerasan jenayah bagi menakutkan penjawat awam daripada menjalankan kewajipannya.

Tambah beliau, suspek kini ditahan di Klinik Pakar Psikiatrik Jalan Perak untuk rawatan dan siasatan lanjut berhubung kes itu masih dijalankan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here