KEGAGALAN UMNO mematuhi perjanjian dalam piagam yang disepakati dalam Muafakat Nasional menjadi punca Pas menolak gagasan itu, kata Tan Sri Abdul Hadi Awang.

Presiden Pas itu menegaskan, berdasarkan apa yang dipersetujui bersama kedua-dua parti bersedia menerima parti-parti lain termasuk Bersatu dan NGO untuk menyertai Muafakat Nasional.

‘’Tetapi  apabila sampai peringkat pelaksanaan, kepimpinan UMNO hanya mahu parti itu dan Pas dalam Muafakat Nasional, ini bermakna ia sudah lari daripada perjanjian, ini tak betul sedangkan kita berpegang pada perjanjian. UMNO mahu Pas dan parti mereka sahaja dalam Muafakat Nasional,” tegasnya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas menghadiri Program Mahabbah Rasulullah SAW sempena Maulidur Rasul di Larut, hari ini yang turut dihadiri Menteri Dalam Negeri yang juga Setiausaha Agung Bersatu, Datuk Seri Hamzah Zainuddin.

Abdul Hadi juga menegaskan, UMNO tidak boleh mengarahkan Pas mengikut kehendak parti itu.

‘’Nak suruh Pas dengan UMNO sahaja dalam Muafakat Nasional.. tak boleh, sebab kita dah berjanji dengan parti-parti lain, kita sudah tetapkan tarikh nak berjumpa dengan Bersatu dan parti lain, bahkan nak terima Bersatu masuk. Pas terbuka tetapi malangnya dia (pimpinan UMNO) nak Pas dengan UMNO sahaja, jadi tak bolehlah, Pas tak boleh diarah, Pas parti tersendiri, Pas bukan di bawah BN,” tegasnya.

Ketika berucap di majlis tersebut, Abdul Hadi secara tegas mengingatkan, Pas tidak akan teragak-agak melawan pihak yang degil dalam soal kerjasama politik.

“Siapa pihak yang degil itu? Kita akan lihat nanti, tapi satu contoh sudah berlaku di Melaka (PRN) apabila UMNO degil kita lawanlah. Dalam PRU-15 nanti tak tahu lagi. Boleh jadi UMNO kena fikir balik kerana dalam PRN Melaka undi kepada UMNO tak naik, undi ditakuk lama, bagaimana kalau semua keluar habis mengundi? Jadi dia (UMNO) kena fikir baliklah,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here