KEMENTERIAN Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) akan melaksanakan Skim Harga Maksimum Keluarga Malaysia (SHMKM) susulan kenaikan harga barang dan sebagai langkah menstabilkan harga barangan keperluan masa ini.

Menterinya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata, pada masa sama skim tersebut akan turut memastikan keberadaan bekalan di pasaran berkuat kuasa pada 7 hingga 31 Disember 2021.

Jelas beliau, skim berkenaan akan melibatkan kawalan harga ke atas item-item tertentu seperti ayam, telur ayam dan beberapa jenis sayur-sayuran seperti berikut:

(1) Ayam hidup
(2) Ayam standard (disembelih dan dibersihkan berserta kaki, kepala, hati dan hempedal atau mana-mana bahagiannya)
(3) Ayam super (disembelih dan dibersihkan tanpa kaki, kepala, hati dan hempedal)
(4) Telur ayam gred A (berat antara 65.0 gram hingga 69.9 gram sebiji)
(5) Telur ayam gred B (berat antara 60.0 gram hingga 64.9 gram sebiji)
(6) Telur ayam gred C (berat antara 55.0 gram hingga 59.9 gram sebiji)
(7) Kacang panjang
(8) Cili merah
(9) Tomato
(10) Sawi hijau
(11) Kubis bulat import (Indonesia dan China tidak termasuk Beijing)
(12) Timun

Selain itu kata Alexander, senarai barangan akan dikaji secara berterusan dan akan ditambah atau digugurkan berdasarkan penilaian situasi pasaran.

“Pengumuman harga bagi barangan yang terlibat akan dilakukan dalam masa terdekat. Bagi ayam dan telur penentuan harga akan dilakukan di peringkat ladang, borong dan runcit.

“Bagi sayur-sayuran, harga kawalan akan ditentukan di peringkat borong dan runcit,” katanya dalam satu kenyataan hari ini .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here