* Perikatan Nasional anjur Gerai Prihatin Rakyat di seluruh negara

SATU Jawatankuasa Kabinet perlu ditubuhkan untuk menangani isu kenaikan harga barangan dan perkhidmatan, Tan Sri Muhyiddin Yasssin.

Pengerusi Majlis Pemulihan Negara (MPN) itu berkata, data terkini daripada Jabatan Perangkaan Malaysia menunjukkan Indeks Harga Pengeluar (IHPR) bagi pengeluaran tempatan meningkat sebanyak 12.3 peratus pada September 2021, berbanding sembilan peratus yang dicatatkan pada bulan sebelumnya.

‘’Ini akan menyebabkan peningkatan inflasi untuk beberapa bulan akan datang yang tentunya akan membebankan pengguna.

‘’Selaku Pengerusi Majlis Pemulihan Negara (MPN), saya memandang serius isu kenaikan harga barang yang pada hemat saya akan menjejaskan proses pemulihan negara. Rakyat yang baru mula dapat menarik nafas lega selepas sektor-sektor ekonomi dibuka semula, kini terbeban dengan masalah kenaikan harga barang yang tentunya menjejaskan kehidupan mereka,’’ katanya dalam kenyataan hari ini.

Semalam, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang turun padang meninjau harga barang di Putrajau mengakui terdapat peningkatan harga barangan keperluan harian ketika ini, namun kata beliau kenaikan yang berlaku bukan berpunca daripada peniaga sebaliknya disebabkan kos yang ditanggung di pelbagai peringkat rantaian bekalan sebelum sampai kepada peniaga.

Mengulas lanjut, Muhyiddin dalam kenyataan tersebut memberitahu,MPN dalam sidang-sidang yang lepas telah meneliti kesan ke atas keupayaan sektor-sektor ekonomi untuk bangkit pulih sebaik ekonomi negara dibuka semula, terutamanya dari sudut ketidakupayaan penawaran (supply) untuk memenuhi pemintaan (demand) yang boleh menyebabkan kenaikan harga barangan dan perkhidmatan.

Dalam hal ini, kata beliau, isu kekurangan tenaga kerja yang meruncing dalam pelbagai sektor dan masalah kecairan (liquidity) yang dihadapi oleh Perusahaan Mikro, Kecil dan Sederhana (PMKS) telah diberikan penekanan khusus oleh MPN.

‘’Sehubungan itu, MPN telah menubuhkan Jawatankuasa Tindakan Khas berkenaan isu tenaga kerja bagi mengenal pasti langkah-langkah penyelesaian segera yang boleh dipertimbang dan dilaksanakan oleh Kerajaan.

‘’Jawatankuasa ini yang diterajui Kementerian Sumber Manusia dan dianggotai pelbagai agensi berkenaan akan membentangkan laporan dan cadangan penyelesaian kepada MPN dalam mesyuarat yang akan datang,’’ katanya.

Beliau memberitahu,  MPN turut menubuhkan Jawatankuasa Tindakan Khas berkenaan isu kekangan aliran tunai dan pembiayaan bagi PMKS untuk mencari penyelesaian segera isu kecairan yang dihadapi PMKS dalam tempoh pemulihan ini.

‘’Langkah ini dijangka dapat membantu PMKS memulakan perniagaan atau operasi dengan segera sekali gus meningkatkan keupayaan penawaran. Jawatankuasa ini yang diterajui oleh Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi juga akan membentangkan laporan dan cadangan penyelesaian kepada MPN,’’ katanya.

Muhyiddin berharap agensi penguat kuasa akan terus melipatgandakan usaha penguatkuasaan untuk memastikan pengeluar, pembekal dan peniaga tidak mengambil kesempatan menaikkan harga pada kadar yang tidak munasabah.

‘’Tindakan undang-undang yang tegas mesti diambil di bawah Akta Kawalan Bekalan 1961 dan Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatutan 2011 ke atas mereka yang ingkar,’’ katanya.

Sementara itu Muhyiddin, bagi membantu meringankan beban rakyat pada waktu yang sukar ini, beliau selaku Pengerusi Perikatan Nasional memutuskan supaya PN menganjurkan Gerai Prihatin Rakyat yang menjual barangan keperluan harian pada harga murah di seluruh negara.

‘’Datuk Seri Dr Ronald Kiandee, Ahli Majlis Tertinggi PN dan Naib Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) yang juga merupakan Menteri Pertanian dan Industri Makanan, telah dipertanggungjawabkan untuk mengetuai jawatankuasa di peringkat nasional bagi menganjurkan Gerai Prihatin Rakyat,’’ katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here