SEMANGAT ahli-ahli UMNO berada pada tahap yang tinggi selepas Barisan Nasional (BN) menang besar pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka, 20 November lalu.

Mereka kini merasakan cukup bersedia untuk berdepan dengan Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) yang dijangka boleh berlaku bila-bila masa sahaja.

Malah, ahli-ahli UMNO terlalu yakin bahawa BN mampu menang dengan meraih sekurang-kurangnya majoriti mudah pada PRU-15 bagi membolehkan mereka kembali membentuk kerajaan tanpa perlu mengharapkan sokongan Perikatan Nasional (PN).

Namun, mereka mungkin terlupa satu perkara: BN dan UMNO akan bertempur dalam PRU-15 dengan diketuai oleh Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Memang sudah menjadi amalan lazim bahawa Pengerusi BN dan Presiden UMNO akan memimpin parti dalam mana-mana pilihan raya umum.

Memandangkan UMNO telah menangguhkan pemilihan parti selama 18 bulan mulai 30 Jun lalu, nampak gayanya Ahmad Zahid yang masih dibelenggu kes mahkamah akan menjadi panglima tertinggi mereka.

Sebenarnya, ramai pemimpin dan ahli UMNO berharap agar Timbalan Presiden parti, Datuk Seri Mohamad Hasan yang lebih mesra dengan gelaran Tok Mat menggalas tanggungjawab yang besar itu.

Lebih-lebih lagi setelah Tok Mat berjaya mengepalai BN sehingga beroleh majoriti lebih dua pertiga pada PRN Melaka.

Cuma mereka tidak berani menyatakan secara terbuka kerana bimbang dikenakan tindakan oleh parti, lebih-lebih lagi mereka yang bergelar YB.

Melihat kepada rekod prestasi yang sangat memberangsangkan itu, Tok Mat dipercayai mampu mengulangi kejayaan serupa pada PRU-15.

Satu-satunya cara bagi membolehkan UMNO menukar panglima tertingginya adalah dengan mengadakan pemilihan parti secepat mungkin selepas Perhimpunan Agung UMNO 2021 selesai.

Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO seharusnya lebih memahami kegusaran akar umbi tentang kemungkinan peristiwa pahit pada PRU-14 bakal berulang kembali.

UMNO dan BN tumbang kerana rakyat menolak kepimpinan Presiden UMNO ketika itu, Datuk Seri Najib Tun Razak yang dihurungi skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Tidak mustahil babak yang memalukan dalam sejarah UMNO dan BN itu akan berlaku lagi jika Ahmad Zahid yang masih berdepan puluhan pertuduhan rasuah di mahkamah masih menjadi Presiden UMNO yang seterusnya mungkin dijadikan taruhan sebagai calon Perdana Menteri.

Justeru, MKT UMNO seharusnya akur dengan kehendak akar umbi dan menarik balik keputusan menangguhkan pemilihan parti agar barisan kepimpinan yang lebih besih dan berintegriti dapat dibentuk bagi mendepani PRU-15.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here