Oleh RIZQI ZABIDI

KEMENTERIAN Tenaga dan Sumber Asli (KeTSA) menyasarkan untuk menjadikan Tapak Geopark Kinabalu di Sabah sebagai Geopark Global kedua di negara ini yang diiktiraf Pertubuhan Pendidikan, Sains dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) dalam masa terdekat.

Menterinya, Datuk Seri Takiyuddin Hassan berkata, kementeriannya dengan kerjasama pelbagai pihak kini giat berusaha ke arah itu agar kawasan tersebut dapat menuruti jejak Langkawi yang sudah pun diiktiraf sebagai tapak UNESCO Global Geopark pertama negara pada 1 Jun 2007.

“Banyak keajaiban di puncak Gunung Kinabalu yang tidak diketahui umum. Keajaiban tersebut sememangnya membantu melayakkan Kinabalu untuk mendapat pengiktirafan UNESCO.

“Satu daripada keajaaiban itu adalah kesan glasier di Puncak Kinabalu yang berusia beberapa juta tahun. Perkara itu dimaklumkan kepada saya oleh Penasihat Langkawi UNESCO Global Geopark, Profesor Emeritus Datuk Dr. Ibrahim Komoo,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas merasmikan Forum Kelestarian Luggp 2021, Projek Konservasi Alam One Tourist One Tree (1T1T) dan Projek Orang Langkawi di Hotel Aloft, Pantai Tengah, di Langkawi, hari ini.

Sebelum ini Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah, Datuk Jafry Arifin turut mendedahkan bahawa Tapak Geopark Kinabalu dijangka akan mendapati pengiktirafan tersebut apada tahun depan.

Sementara iu Takiyuddin berkata, kementeriannya turt merancang untuk menyenaraikan Gunung Raya di Langkawi sebagai Taman Geoforest Granite pertama di negara ini.

“Langkah tersebuta akan membolehkan Gunung Raya tersenarai sebagai satu daripada Geopark kebangsaan,” ujarnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here